2010. május 20., csütörtök

Szemed világa – Javítsd a látásod természetes módszerekkel!

Kedves Olvasóm, most is épp a számítógép előtt ülsz, olvasod a cikkem, tudod egyáltalán, hogy hetente/havonta/éves szinten hány órát töltesz el így a monitor előtt? Érezted már azt, hogy egy hosszabb ideig tartó munka után a kimerültségtől „kiszárad a szemed”? Lehet, hogy már szemüveget is kell viselned? Na jó, a szemüveg divatos, öltöztet, de lássuk be, nem a legkényelmesebb viselet! A „nyuszi-szemeket” előidéző kontaktlencse kényelmetlenségeiről már nem is beszélve. 
Minden hiedelem ellenére a szemüvegesség gyógyítható, a látás javítható, csak újra kell tanulnod az egészséges nézési szokásokat. Ha szeretnél újra egészséges szemeket, élesebb látást, vagy egyszerűen csak megtartanád szemed frissességét, üdeségét, akkor tarts velem és válaszd ki a számodra megfelelő módszert, ahhoz, hogy újra élesíthesd a látásod!
Mit javasol a Hagyományos Kínai Orvoslás?
A kínai orvoslás szerint akkor vagy egészséges, amennyiben a testedben futó energiapályákban a Csí szabadon és megfelelő mennyiségben áramlik. Nincs ez másképp a szem esetében is, így a kínai szemmasszázs lényege, hogy fokozd a szemedbe áramló energiákat, s tisztítsd az itt futó pályákat. Ezáltal javíthatod a látásodat, megszűntetheted a szemszárazságot, vagy épp az állandó könnyezést. A gyakorlatsor könnyen elsajátítható (Kínában már óvodás kortól kötelező ez a kis szemtorna). Íme, a néhány perc alatt elvégezhető önmasszázs:
1.Helyezd hüvelykujjad a képen látható szemöldök alatti pontra, a szemsarok fölött, körömmel lefelé, és felfelé nyomással finoman masszírozd a megfelelő pontot, ahol egy kis mélyedés található.
2. Mutató és hüvelykujjaddal masszírozd azt a területet, ahol kb. a szemüveg is érintkezik az orral, egészen bent a szemsarkodban.
3. Orrcimpa magasságában, az orrcimpától egy hüvelykujjnyi távolságban találod meg a masszírozandó pontokat. A szemgolyóddal egy vonalban, szintén egy kisebb mélyedés az arccsontban.
4. Hüvelykujjadat a halántékodon megtámasztva, a mutatóujj középső ujjpercével masszírozd végig a szem fölötti és a szem alatti csontot belülről kifelé. Így érinted az összes szem körüli fontos akupunktúrás pontot, melyek serkentik a szem működését. (Forrás: Dr. Eöry Ajándok: Test- és fülakupresszúra) 
A kínai orvoslás még egy kiegészítő kezelése a fülcimpa morzsolása. Már meséltem korábban a fülakupresszúra és a fülmasszázs gyógyító hatásairól, melynek legkiválóbb értéke, hogy a füleid mindig kéznél vannak :-) ! A fülön található számos akupunktúrás pont közül, a szem javítására használható pontot a fülcimpa közepén találod meg. Ha a monitorod előtt ülve pár percig a fülcimpád masszírozod, az élesíti a látásod és energizálja a szemed.  (Bizonyos szemlélet szerint, anno a kalózok azért hordtak fülbevalót, hogy élesítsék a szemüket és a zsákmányt minél messzebbről felfedezzék!)
S mit hagyományoz ránk a nyugati orvoslás?
Ma már egyre több bizonyíték van arra, hogy a látást nem a szem végzi, hanem az agyunk. Egy amerikai szemorvos (Bates) több éves vizsgálat után kimutatta, hogy rendkívül sok szembetegség hátterében a feszültség, vagy a megerőltetés áll.  Azaz el kell lazulnod ahhoz, hogy szemed izmai újra normál állapotba kerüljenek, s optimálisan működjenek. Persze az állandó ellazulás fenntartása nehézkes, mégis szükséges, mert a tökéletes látást csak ellazulás által érhetsz el. Amikor az elméd nyugalomban van, a szemeid sem fáradnak ki, és amikor újra valamilyen igénybevételnek vagy kitéve, a szemed is feszül és elfárad. Bármi, ami pihenteti az elméd, kedvezni fog a szemednek is.
Bates által a nyugati tudomány is hozott számunkra néhány könnyen elvégezhető gyakorlatot, melyet Ő nem szemtréningnek nevez, hanem látás tréningnek. Tulajdonképpen nem a szem közvetlen javításáról van szó, hanem a látást (mint agyi funkciót) állítjuk a helyes irányba a gyakorlatai által. Első körben próbáld ki Bates „tenyerezés” módszerét, melyet bárhol, bármikor elvégezhetsz, s az eredményén Te magad is meglepődsz!
Ülj le, próbálj meg kicsit ellazulni, megnyugodni. Az ellazulást legkönnyebben úgy érheted el, ha szemedet csukva tartod, mely csökkenti a nézéshez önkéntelen társított feszültséget, így a látás pillanatnyi, vagy tartósabb javulása jön létre. Helyezd a tenyered a zárt szemeidre úgy, hogy az ujjaid a homloknál keresztezzék egymást és a szemgolyókra ne gyakorolj nyomást. Akkor csinálod jól, ha csak a teljes sötétséget, azaz fekete színt látsz, mert csak ez hozza el a teljes ellazulást. Ez a gyakorlat a "tenyerezés". Olyannyira hatásos a feszültség csökkentésében, hogy akár ösztönösen is alkalmazhatod, és a legtöbb esetben jelentős lazulást, vagyis jobb látást érhetsz el vele. Tenyerezz 5 - 10 percet naponta, amikor csak lehet, az irodában, a villamoson ülve, vagy épp ebéd után.

Mivel élesítheted még a látásod? Keress egy nagyon apró betűs szöveget, s ezt minden reggel és este olvasd fel 15 cm távolságból. Ha esetleg nem látod, akkor pásztázd a homályt anélkül, hogy akarnád látni a szöveget. Vagy csak a fehér sorközöket pásztázd végig, sorról-sorra, az olvasás helyett, ez is hasznos. Tapasztalni fogod, hogy látásod hétről-hétre élesebb lesz!

A legkönnyebben elvégezhető pihentető módszer a pislogás. Pislogj gyakran, hogy a szemszárazságot elkerüld. Észre sem veszed, hogy a monitor merev nézése során mennyire elfelejtesz pislogni. Próbáld csak ki most! Pislogj párat, s az így kapott nedvesség újra jobban védi a szemed, valamint kibillent a feszült nézésből, hogy újra könnyedén láthass.

Ne feledd, ezek a módszerek csak akkor használnak, ha azt rendszeresen elvégzed és a mindennapi életed részévé válik. S miért fontos ez? Mert a szemed világa megérdemli a törődést, s az odafigyelést! Eredményes gyakorlást kívánok!

Szeretettel: Sándor Szilvi

Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése