2011. január 31., hétfő

Kattog az agyad? Ideges vagy? - Stresszoldás Akupresszúrával


Te is úgy érzed, hogy egyre több elvárás nehezedik a vállaidra az élet minden területén? Hogy az ideális életben gondtalannak megálmodott gyermekkor sem telhet stresszes helyzetek nélkül? A fiatalok korán megtapasztalják a stresszt a suliban, a vizsgadrukkot. Tudásukat, képességeiket, szorgalmukat, készségeiket egyre gyakrabban mérik, összemérik, versenyeztetik, vizsgáztatják, eredmény alapján sorba állítják. Vagy elegendő egy kicsit bepillantani egy család életébe: bizonytalan anyagi helyzet, munkahelyi problémák, ezekből adódó türelmetlenség egymás iránt. A probléma, hogy ilyen helyzetekben azok a családtagok is egymásnak feszülnek, akik szeretik és féltik egymást, aggódnak egymásért, és akiknél nyugodtabb körülmények között nagy az egyetértés.

Szeretnéd, ha Te magad és szeretteid könnyedén kezelnétek a stresszes helyzeteket? Örülnél, ha a gyermeked laza magabiztossággal felelne az órákon és legjobb tudásának megfelelő, egyre sikeresebb dolgozatokat írna? Ha saját munkahelyi problémáid, kellemetlenkedő kollégád vagy lehetetlent követelő vezetőid sem hoznának ki a sodrodból?

A stressz kellemetlen hatásainak enyhítésére számos módszer létezik. Ilyenek például a nyugtató masszázsok, illóolajok, ízletes gyógyteák, jógagyakorlatok, tudatos légzés. Ezeket kiegészítve a lehetőségek széles palettájáról térjünk ki ma egy talán kevéssé elterjedt, a maga egyszerűségében meglepően hatásos módszerre, az akupresszúrára. Bemutatok neked egy pontkombinációt, amelyet ha megtanulsz, általa képes leszel az idegességet vagy a vizsgadrukkot csökkenteni, akár a munkahelyi stresszt oldani, hogy az így felszabadult energiát a probléma vagy a feladat eredményes megoldására fordíthasd, így szerezve sikerélményt magadnak, ami maga is további energiák forrása lesz.
 
Az akupresszúra az egyik legősibb és legjobban bevált természetes gyógymód, amely az évezredes kínai gyógymasszázsból fejlődött ki. Tulajdonképpen az akupunktúrás pontok masszírozását, ingerlését jelenti. S most nézzük a segítő pontokat:

Az idegesség és a stressz oldására alkalmazható pontok közül az első, az „Isteni kapu”, vagy Lélek kapu. Ezt a csuklóredő kisujj felőli oldalán, a borsócsontnál egy kis mélyedésben találod. Ezt érdemes úgy masszírozni, hogy a hüvelyk- és mutatóujjal csipkeded, morzsolod össze, gyengébben vagy közepes erősségű mozdulatokkal.

A másik pont, ami nagyon sokat segít ideges pillanatokban, esetleg szívszúrásnál, az immunerősítésnél már megismert „belső átjáró” pont. Közvetlenül hat a szívre és áthalad tüdőn. Ennek a pontnak az ingerlése serkenti a szív működését és a különböző tüdőbetegségeknél is jótékony hatása van. Segítheti a koszorúér működését, az asztmás rohamokat lecsendesíti, a szorongást megszüntetheti. Vizsgadrukk és stressz esetén kitűnő segítőnk és mindig kéznél van!

A harmadik segítőnk, a „Sekély tenger” pont, amely szintén a szívvezetéken található, a behajlított könyöknél a könyökredő singcsont felöli (könyök felé) végénél lévő mélyedésben található. Ezt is középerősen nyomkodhatod. Nyugtat és lecsendesíti az elméd.

Mindhárom pontot lehet akár 5 percig is dörzsölni, csipkedni. Fontos, hogy mindkét oldalon elvégezd a kiválasztott pont nyomkodását.
Ne felejtsd el megtanítani párodnak, gyermekednek, hiszen ez egy olyan egyszerű módszer amit, 2-től 100 éves korig bárki bármikor alkalmazhat! Próbáld csak ki! Ez a 3 pont abban is segít nyugtató hatása által, hogy könnyen elaludj, és nyugodt, pihentető alvásod során szebbnél szebbeket álmodj! Egészségedre!
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi
Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

2011. január 12., szerda

Ha-ha-ha... tüsszentés csavarná az orrodat…


Ha túl vagy a karácsonyi finomságokon, a lazító pihenésen, s még a mínuszokkal tarkított szerpentines szilveszteri bulin is nátha vagy megfázás nélkül, akkor igen csak szerencsésnek mondhatod magad. Ez a csípős hideg, a nagy szmog sajnos nem kedvez az egészségi állapotunknak, s egyre többen esnek ágynak. Tömegével fogynak a papírzsepik, nőtt az egy helyiségre jutó piros orrok száma, és hangos köhögések, tüsszentések zavarják meg a csendet.
Ha Te is úgy érzed, hogy nehezebben kapsz levegőt, ha tükörbe nézve az orrod inkább egy piros bohócorra emlékeztet, vagy a zsebkendő lett a legjobb barátod, akkor ideje, hogy összeszedd magad és megtegyél pár fontos „életmentő” lépést, hogy hamarabb legyőzd a megfázás tüneteit. Hiszen az újév mindig nagy hajtással kezdődik, mindenki beleveti magát a munkába, ilyenkor az irodák nyüzsgővé válnak, a vállalkozások elkészítik az éves stratégiát, mindenki átgondolja az ez évi terveit. S ez igencsak sok erőt, energiát és figyelmet igényel. Ehhez pedig egészség és energia kell!
A megfázás ellenszerei – a spájzból?!
Fokhagyma: Magas kén tartalma segíti a légzőrendszer tisztulását. Illóolaj tartalma orrdugulás esetén gyorsan újra levegőhöz juttat. Erősíti az immunrendszered, ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Enyhítheti a torokfájásod. Különösen, ha préselsz 2-3 gerezd fokhagymát, összekevered 2-3 kanál mézzel és ezt elkanalazod a nap folyamán (teheted vékony vajas pirítósra is, nagyon ízletes!). Csillapítja a köhögésed, s közben a bélrendszeredre is jótékony hatással bír. Rendkívül sok vírust és baktériumot képes elpusztítani!
Vöröshagyma: Vegyél egy hagymát magad elé és vágd nagyon apróra, így nemcsak a főételed alapját készítheted el, hanem ha jól belélegzed a hagyma illatát, máris tisztul a tüdőd, s az orrod, valamint a hörgők görcsét feloldja. Szintén magas kénvegyületekben, mely által csökkenti a gyulladásos folyamatokat. A köhögést, az asztmatikus tüneteket rendkívüli erővel csillapítja. Bátrak préseljenek hagymalevet és egy kis narancslevet, s ezt kortyolják el. A régi népi gyógyászat sokat emlegeti a hagymateát, amit szintén érdemes kipróbálni. Moss meg és vágj fel héjastul 2-3 nagy fej hagymát, és főzd 5-10 percig 1 liter vízben. Közben készíts egy kis karamellát. Cukrot (lehet barna cukor is) piríts le és a kész hagyma levével öntsd fel. Ezt próbáld melegen iszogatni!
Torma: A reszelt, friss torma csodálatosan csillapítja a köhögést, kitisztítja a légzőrendszert, nyugtatja a hörgőket és a testben felhalmozódott felesleges nyákokat kioldja. Ehetsz wasabi szószt, vagy rendes tormát, fogyaszthatod szendvicshez, vagy magában is, egy kis ecettel. A lényeg, hogy használd ki a torma erejét!
Sóoldat: Ha marón fáj a torkod, esetleg begyulladt a mandulád, gargarizálj sóoldattal. Langyos tisztított vízben oldj fel himalájai sót, és máris öblítheted a torkod. Enyhíti a fájdalmat és fertőtlenít.
Chilli paprika: A chilli ereje legyen Veled! Egy biztos, ha eszel egy kis chilli paprikát, nem fogsz fázni! Erősen megnöveli a belső hődet, segíti az izzadást. Kapszaicin tartalma a váladékokat megindítja, ezáltal tisztítja a légútjaid, s felszabadítja az orrodat. Felaprított chilli paprikát keverj össze egy kis mézzel. 2-3 óra pihentetés után kisebb kanállal eszegess ebből az elegyből. Fertőtlenít, melegít és még az orrodat is tisztítja!
Melegítő fűszerek – gyömbér, fahéj, curry-por: A melegítő fűszereket használhatod ételekbe, vagy teát is készíthetsz velük. Erősítik immunrendszeredet, melegítő hatásuk jól jön a megfázás tipikus reszketős-hideg rázós tüneteinél, valamint segítik az orr- és arcüreg problémákat. Erős baktérium és vírusölő hatással bírnak. A gyömbér csillapítja a köhögést és megszünteti a torokfájást. Forralj vizet, s tegyél bele kedvedre reszelt gyömbért, fahéj darabkát, szegfűszeget és valamilyen kedvenc teafüvedet.
Kedvedre és állapotodnak megfelelően kombinálhatod a fenti praktikákat, hogy minél előbb legyőzd a náthát, vagy a megfázás kellemetlen tüneteit. Közben, s gyógyulásod után se felejtsd el, erősíteni az immunrendszered. Ehhez segítséget találsz egy korábbi bejegyezésemben: itt.
Gyógyulj és figyelj egészségedre!
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi 
Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

2011. január 1., szombat

Kezd tiszta szívvel a Nyúl évét!


Mindig izgalommal várjuk, hogy beköszöntsön az újesztendő a maga új lehetőségeivel, sikereivel, lendületével, s a még ismeretlen élményeivel. Minden egészséges emberben erős a várakozás, s pozitív hittel áll az új kihívások előtt. Ahhoz, hogy tisztán, megkönnyebbülve és terhektől mentesen várhasd Te is az újév beköszöntét az összes titkával és lehetőségeivel együtt, tedd le a nehézségeket és méltósággal köszönj el a 2010 évtől.
A kínaiak olvasatában ez az év a Tigris éve volt. Sok fordulatot tartogatott számunkra, hirtelen váltásokkal, amit még felfogni is nehéz, nemhogy megélni és megoldani azokat. Azt hiszem, sokunk nevében mondhatom, hogy ez az év sem telt unalmasan. Sőt, hordozott magában sok leküzdendő feladatot, az országnak nehéz gazdasági helyzetet, rengeteg természeti katasztrófát, amelyet sokan érezhettünk saját bőrünkön. Azonban akik a kitűzött céljaiknak megfelelően lépegettek előre, a sok nehézség mellett, részesülhettek örömben, beteljesült vágyakban, új barátságokban. A Tigris évében talán bátrabban oldottad meg Te is az eléd kerülő feszültségeket, nehézségeket és álltad a harcokat. Most a külső harcok után egy önfeledtebb év, a Nyúl éve köszönt rád hamarosan (2011.02.03.), ahol a személyes belső megvívandó csatáidra kell koncentrálnod.
Nagyobb lesz a harmónia, az egymás megbecsülése, fontossá válhat számodra a családod, a barátok és a saját kis közösséged léte. Továbbra is tevékenynek kell maradnod, s mivel ez a személyes fejlődésed éve, ezért sokat kell tanulnod, fejleszteni saját értékeidet, tudásodat. Mozgalmas év lesz, sok változást hoz, de Te is tudod irányítani napjaidat, s egyre közelebb érhetsz céljaidhoz! Ha idén megvívtad a harcaid, és megtettél minden tőled telhetőt, akkor az újévben végre learathatod a gyümölcsét. Ez az év a tapintatot, az egymás felé fordulást is meghozza számodra. Idén is kimondod véleményed, az elnyomást egyre nehezebben viseled, azonban mindezt diplomatikusan teszed majd.
Szeretnéd Te is pozitívan megélni az újesztendőt, minden lehetőségét kihasználva? Köszönj el a 2010-es évtől, s köszönj meg minden tapasztalást, minden örömöt, minden nehéz pillanatot. Ha van benned neheztelés bárki vagy bármi iránt, most lehetőséged van elengedni őket, s így nyugodtan, megtisztulva állhatsz az új kihívások előtt.
Szánj magadra egy nyugodt estét vagy reggelt, amikor kikapcsolhatod a tévét, a telefont, s minden zavaró tényezőt. Legyél magadban, befelé figyelve. Gyújts egy gyertyát, esetleg hallgass kellemes zenét, s egy finom illatos nyugtató fürdő után már készen is állsz egy meditációra. Ez a meditáció, amit most átadok Neked, képessé tesz arra, hogy elengedd a problémákat, s azokat a személyeket, akik nehéz pillanatokat hoztak a számodra.
Meditáció elengedésre, megbocsátásra:
Ülj kényelmesen, talpaid legyenek a földön, kezeid a térdeidre helyezd. Gerinced tartsd egyenesen, és végy 3-4 mély lélegzetet egészen a hasadba, majd lassan fújd ki. Figyelj az ütemes és nyugodt légzésre. Érzed, hogy megnyugszol és ellazulsz. Képzeld el, ahogy egy hatalmas réten állsz, a friss zöld fű illatát érzed, és mosolyt csal arcodra a rengeteg színes vadvirág. Észreveszel egy kövekből kirakott utat a réten, a virágok között. Indulj el rajta. Menj egészen addig, amíg észre nem veszel egy hatalmas fehér virágot, mely kiemelkedik a többiek közül. Állj meg ennél a virágnál, ülj le mellé és nézd meg még egyszer. 
Látod, hogy hatalmas ez a kör alakú virág, a sárga bibét körülveszi sok-sok fehér szirom. Érzed a finom simogató illatát. Ahogy nézed a virág szirmait, gondold át, kik azok, akik a tavalyi évben megbántottak, kik azok a személyek, akiket Te megbántottál, voltak-e olyan események, történések, melyek kibillentettek az egyensúlyodból. Ahogy bevillannak ezek az arcok, események, helyezd el ezeket a képeket egyesével a virágok szirmaira, egyesével. Minden szirom legyen egy arc, egy történet. Gondolj mindent végig, s bármi, ami még megérint, ami még bánt, helyezd el a szirmokon. Lassan elfogynak a múltbéli képek, s a virág szirmai is betelnek. Fogd kezedbe a virág fejét, és mosolyogj rá. Szorítsd szívedhez és öleled át szeretettel. Fogadd el az összes szirmát, az összes történéseddel együtt. Most emeld magasra, engedd, hogy a napfényes és meleg sugarai áthaladjanak a szirmokon. Látod, ahogy átvilágítja az összes szirmot és megtölti hatalmas energiájával. Most engedd, hogy a friss szellő átjárja az összes szirmot. Lásd, ahogy a szél minden egyes szirmot megtisztít, s felkapja az életed képeit. Látod, ahogy a képek szárnyalnak a nap és az ég felé. Távolodnak tőled, még érzed a szomorúságot, de kezdesz fellélegezni, ahogy távolodnak tőled. Egy kis idő után, már csak a nap sugarait és a tiszta kék eget látod. A szellő már csak cirógat. Ránézel a fehér virágra, s látod a megtisztult szirmokat, beleszagolsz, s érzed, az illata még finomabb, mint korábban. Szeretettel magadhoz öleled. Megkönnyebbültél. Most kicsit üresnek érzed magad, s a szíved. Engedd, hogy a nap sugarai bevilágítsák szívedet, s megtöltsék a kiürült helyeket. Csak feküdj ott a virág alatt és töltekezz pár percet. Amikor úgy érzed, hogy feltöltődtél, erősebb lettél, kelj fel és lassan indulj vissza a kis úton. Vegyél 3-4 új lélegzetet és lassan nyisd ki a szemeid.
Érzed a megkönnyebbülést? Most már kiürítetted szívedből a csalódást, a negatív érzelmeket, s képes vagy tiszta fejjel és szívvel megtervezni az újévet. Gondold át mi az, amit szívesen tanulnál. Kik azok, akikkel több időt töltenél, melyek azok a helyek melyek igazán örömöt hoznak számodra. Gyűjts össze mindent, amit szeretnél megvalósítani 2011-ben, írd le őket akár naptárod utolsó lapjaira, hogy az újév utolsó napjaiban mosolyogva, örömmel telve, olvasva ezeket a sorokat, summázhasd, hogy mennyi terved sikerült megvalósítanod.
Sok sikert ehhez, kitartást és végtelen türelmet, szeretetet magadhoz, embertársaidhoz!
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.