2013. február 11., hétfő
„Kicsi a bors, de erős!” - az egyik legerősebb immunerősítőnk: a Csipkebogyó
Mindig óriási örömmel tölt el, mikor a saját kertemben, vagy a
környéken találok olyan növényeket, melyekről tudom, hogy Isten ajándékai. Így
vagyok ezzel a csodaszép, ősszel még a bokrokon pirosló csipkebogyótermésekkel is. Öröm rájuk nézni, szinte
visszamosolyognak a bokrokról. Nem utolsó móka a szedésük sem, hiszen egy jó
séta az erdő széleken, a friss levegőn mindig jól jön az egészségünk érdekében.
Persze nem adják könnyen magukat, mert ezernyi apró szúrós
tüskével védik magukat, jól meg kell dolgozni minden egyes szemért, ettől még
értékesebb a szívemnek. Szedéséhez ki kell várnunk a tél beköszöntét, azaz az
első fagyos éjjeleket. A dér megcsípi
a kis terméseket, színük bordóvá avanzsál, a húsuk pedig kicsit puhává alakul. S
ha igazán körültekintő vagy, akkor érdemes kivárni a megfelelő holdállást is a
szedéshez! Várd meg az ún. termő holdat, azaz
a fogyó hold idejét, majd kiszárítás után eldobozolni a növő hold ideje
alatt érdemes. Ennyi apróság betartása, és a legfinomabb és egyik legdúsabb
C-vitamin forrással gazdagodhatsz a téli napokra.
Persze akkor se csüggedj, ha nincs arra mód, hogy Te magad
gyűjtsd be a piros, éltető szemeket, ma már minden bioboltban és patikában
kaphatsz magas minőségű csipkebogyótermést, aprítva vagy bogyós kiszerelésben
is!
S hogy mi
mindent érdemes tudnod erről a kis csoda-bogyóról?
„Kicsi a
bors, de erős”! – kiálthatunk fel a csipkebogyó esetében is, hiszen ez az egyik
legerőteljesebb immunerősítőnk. S mindemellett ízletes és finom is, és még
számtalan értéket hordoz magában! Tél végére kiürülnek aranytartalékaid, ezért
fontos, hogy tarts otthon ebből az apró növényből. A hecsedli (régies neve)
gazdag magnézium- és kalciumforrás,
magas a pektin tartalma, valamint B1, B2 és K-vitamin tartalma sem
elhanyagolható. Magas flavonoid tartalma gyulladáscsökkentő hatású. Igazán C-vitamin tartalma a legkiemelkedőbb,
hiszen tízszeres mennyiséggel bír a citromhoz képest.
Erős C-vitaminbomba, mely igazán jól jön a téli napokon, a nátha
és az influenza idején. Akár minden nap ihatsz csipkebogyó teát egy-egy
csészével, hogy védelmet biztosítson a
kórokozók ellen. Legyengült szervezet esetén is (például műtétek, betegség
után), szintén fel tudod tölteni vele immunrendszered.
Kitűnő segítő érrendszeri
problémáknál, magas vérnyomásnál.
Ha gyomorproblémákkal küzdesz, erősíti a
gyomornedvek működését, ha pedig nem bírod a stresszt, szintén jól jön egy
kis csipkebogyó tea a számodra, hiszen idegnyugtató
hatással is bír. Ha fáradékony vagy, valószínűleg pótolni kell a természetes
vasforrást a szervezetedbe, így ismét segíthet a hecsedli, hiszen magas a vas tartalma is.
Ne feledkezz meg vizelethajtó
hatásáról sem! Aki küzd a sok állás, vagy az ülés következtében az ödémás lábakkal, mindenképp igyon
napközben hecsedli teát. Különösen javallott húgyhólyag és vese problémák esetén, illetve bélhurut és hörghurut csökkentéséhez.
És hogy
milyen módon készítsd el az italod belőle?
A C-vitamintartalom megőrzése érdekében sosem főzzük vagy forraljuk! Este langyos vagy szobahőmérsékletű
vízbe tegyél a csipkebogyó húsából. Érdemes a bogyókat kettévágni, így jobban
ki tud oldódni. 1 púpozott evőkanál termést tegyél kb. negyed liter vízhez, s
körülbelül 8 órát ázzon. Ezt esetleg másnap langyosra melegítheted (ne
micróban!), és máris töltődhetsz általa. Gyermekeknek csak 1,5 év felett
ajánlott a teája!
Ha van tisztított vized, vagy ásványvized, az üvegbe este
pottyants 4-5 bogyót, ne tedd hidegre, és hagyd állni reggelig. Másnap ezt
kortyolgathatod napközben, így nem olyan tömény, picit savanykás ízű lesz a
vized és a napi ásványi anyag- és vitaminforrásodat is pótolod.
Mi minden
készülhet még a csipkebogyó húsából?
A nagyszüleimnél mindig volt hecsedli lekvár a spájz polcán, még most is emlékszem a kicsit
fanyar, ízletes és illatos mivoltára. Kitartónak kell lenni az elkészítésénél,
hiszen a számtalan magot el kell távolítani belőle, de megéri a munka. Magas
rosttartalma miatt, emésztésserkentő és
erősítő hatású. Különleges íze miatt érdekes szószok készülhetnek belőle,
melyeket önthetsz süteményekre, sült vadhúsok mellé, vagy akár a sonkás meleg
szendvicsedre is reggelente.
Készíthetsz belőle szörpöt
is, mely kitűnő téli védő italod
lehet, valamint remek szíverősítő is.
Érdemes az áztatásos módszert választani, mert a forralásnál elveszíti a
C-vitamin tartalmát.
Most már Te is láthatod, hogy mennyi erő és lehetőség lapul
ebben az apró bogyóban! Ne késlekedj, szerezz be egy zacskó termést a
patikában, s készítsd el mindennapi italodat belőle. Ígérd meg, hogy idén
novemberben elmész egy nagy erdei kirándulásra, ahol gyűjtesz magadnak a
hihetetlen szép termésekből! Ha pedig van kerted, telepíts egy csipkebogyó
bokrot, hidd el, nem fogod megbánni, mert virága is illatos és szépséges!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése