2010. március 29., hétfő

Az áldozati bárány és az újjászületés


A „gyorsérleléssel” készülő, könnyen és viszonylag nem drágán beszerezhető sonkák idejét éljük, talán ezért is van az, hogy ma már háttérbe szorult a bárányból készült ételek fogyasztása. Azonban, ha gyökereinket, múltunkat és az abban rejlő tudást szeretnénk feleleveníteni, mindenképpen érdemes egy gondolatot áldozni e szép szép szokásnak, s ha húsfogyasztó vagy, szerepelhet a vasárnapi ünnepi asztalodon a frissen sült bárány is.

Tudtad, hogy a bárány is szimbolizálja a tavaszt és az újjászületést? Ennek egyik oka az lehet, hogy általában a bárányok tavasszal jönnek a világra, s ez állattenyésztő eleink életében nagy esemény volt, az, hogy hány bárány született, egy évre előrevetítette gazdaságuk sikerességét. A keresztény hitvilágban a húsvéti bárány legfontosabb szerepe mégis abban áll, hogy Jézus áldozati bárányként halt meg a kereszten, hogy ezzel az emberiséget váltsa meg, és tisztítsa meg bűneitől. Így érthető, hogy Jézus feltámadását és az újjászületést jelképezi.

Nézzük most a bárányfogyasztás kémiáját és hatásait az emésztésünkre, szervezetünk egészére. A fiatal bárány húsa nagyon ízletes és könnyen emészthető fehérjeforrás. A bárányhúsban a szárnyasokhoz képest több az aminosav, így könnyebben emészthető. Sok hasznos anyagot tartalmaz, amely miatt királyi ételünk lehet. Ilyenek a magas cink, B12 és B3 vitamin. A B3-vitamin nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, a vércukorszint kontrollálásához, antioxidáns működésekhez és méregtelenítő reakciókhoz. Segít az ízületi gyulladásban szenvedőket, mivel gyulladáscsökkentő hatású és a porcképződést is támogatja. Magas foszfor tartalmának köszönhetően erősíti a csontokat és a fogakat. A bárányhúsban található szelén nem csak hatékony antioxidáns, de megelőző és gyógyító hatással is bír sok betegség, például a rák esetében.

A bárányt sokszínű ünnepi fogásként tálalhatod! Kényeztetheted a családot rozmaringos báránysülttel, vagy mézben pácolt és érlelt báránnyal. Sült bárányból különleges salátát készíthetsz: kockára vágva a finom friss tavaszi zöldségekkel tálba rendezve, mézes-mustáros szósszal leöntve. Remek kiegészítője az olívás-tejszínes tésztának az apró csíkokra vágott báránysült. Ha esetleg arab ízekre vágysz, mentával, paradicsommal és curryvel ízesítsd a báránysültet. Itt is csak a képzelet szabhat gátat, ne fogd vissza magad, s készíts különleges meglepetést erre a különleges ünnepre.

Már csak a kiegészítő ételek várnak arra, hogy megismerd jótékony hatásukat, illetve azt, hogyan teheted egészségesebbé a húsvéti lakmározást. Tarts velem legközelebb is!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel:

Sándor Szilvi

Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek, iratkozz fel hírlevélre.

Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése