2010. július 9., péntek

Talpak a falra vagy épp a sós vízbe! - Lábápolás nyáron – nem csak külsőleg!


Visszavonhatatlanul itt van a nyár, az egyre melegedő időben előkerülnek a papucsok, a leheletnyi szandálok, előbukkannak a meztelen lábak a zárt cipők fogságából. Mennyei érzés! De vajon gondoltad-e, hogy a szabadság érzet mennyi problémát hordozhat magában, ha nem figyelsz oda eléggé a lábaid gondoskodására?
Nyáron könnyebben kiszárad a bőröd, erőteljesebben előjönnek a bőrkeményedések talpakon, sarkakon. Gondolom nem ismeretlen, hogy az állandó hőségtől és a túl lapos, vagy épp túl magas szandáloktól bedagad a bokád, estére elnehezül a járásod, elfárad a gerinced. Ez a nyári viselet, valamint a forróság okozta izzadás előidézheti az erek feszülését, vagy épp a vádli begörcsölését éjszakánként. Ez eddig elég rosszul hangzik, de pánikra semmi ok, van ellenszer ezekre a problémákra is!


Tippek a könnyű és egészséges lábakért!

-       Napközben az íróasztal mögött végezz a lábfejeddel „varrógép” mozdulatokat. Tudod, mikor még nagyanyáink a mechanikus varrógépet hajtották a lábaikkal! Lábfejek föl- és le! Ezzel átmozgatod a lábad és beindítod a vérkeringésed.
 -       Esténként vegyél váltott zuhanyt, a hideg-meleg víz váltakozása az egész tested karbantartja, de a lábaid különösen felfrissülnek tőle, és a bőröd is megszépül. Mindig hideggel fejezd be a lábfürdőt, és dörzsöld át jól a törölközővel az egész tested.

-       Keress a spejz polcain száraz babot és töltsd ki egy tálcára (lehet apró kavics is). Óvatos taposással frissítő talpmasszázst végezhetsz saját magadnak!

-       Talpak a falra esténként! Mikor az ágyba bújsz a hozzád közel eső falra támaszd fel a lábakat és maradj így minden este 5 percet. A lábak vizesedése, duzzadása így egy csapásra elillan. Esetleg tévézés közbe a duzzadt és fáradt lábaidat polcold fel néhány párna tetejére, és így pihentesd. Közben végezhetsz egy kis önmasszázst: masszírozd pumpáló mozdulatokkal a lábad először a bokádtól a térdedig, majd a térdtől a combtőig, különösen a láb belső oldalán. Ezzel beindítod a nyirokkeringésed, és a vizet is kihajthatod a duzzadt lábaidból. Jót tesz az ereknek, az izmoknak egyaránt!

-       Egy könnyű jógagyakorlatot is bevethetsz! Feküdj hanyatt egy keményebb felületen, emeld fel a lábaid, támaszd ki magad a kezeddel és kezd el hajtani a képzeletbeli kerékpárt. A bringahajtás fekve felfrissít, vért pumpál a testedbe, a szívedet erősíti: lábaidat mintha kicserélték volna utána!
-       Ne felejtsd el a gyógyító krémeket sem! A vadgesztenye krém nyugtatja a feszülő ereket, visszereket, a körömvirágkrém a bőrödet puhává varázsolja, a mentolos készítmények nyáron hűsítik a forró, égő lábakat. A levendulaolaj csökkenti a lábizzadást és friss illatot biztosít egész napra a lábaidnak. A teafaolaj a gombásodást csökkenti, a gombás körmöket újjá varázsolhatod vele egy kis kitartással.

-       A kínaiak úgy gondolják, hogy a méreganyagok és a kórokozók a talpon keresztül választódnak ki, ezért fontos, hogy ezeket lefekvés előtt vízzel eltávolítsák. Te se feledkezz meg erről esténként!

-       Ha a sok sétától elfáradt a lábad, áztasd főtt burgonya vizében. Elillan a fájdalom és a fáradtság is ettől a csodaszertől! (a burgonyából is varázsolhatsz egy könnyű vacsorát). Lábáztatáshoz egy másik lehetőség: 3 kanál tengeri só, 1 kanál szódabikarbóna, (és egy kis ecet, ha gombás a láb). Ez az oldat méregtelenít, a talp bőrét puhára varázsolja, és az áztatás után a bőrkeményedéseket könnyebben eltávolíthatod egy dörzsivel. Legalább hetente egyszer áztasd a lábad.

-       Válassz a cipők között körültekintően, ha követed is a legfrissebb divatot, nézd azt is, hogy melyik lábbeli a kényelmes számodra. Találd meg Te magad a saját Hamupipőke cipődet, amit a lábadra öltöttek, s amelyben könnyedén sétálsz, és ami egy hosszú táncos bulizásban is jó partnered lesz.

-       Nyáron folyamatosan pótold az ásványi anyagokat, különösen a magnéziumot, mely az izzadással könnyen kiszáll a testedből. A magnézium fontos az izmoknak, s ezzel elkerülheted az izmok görcsölését.

-       Fogyassz sok-sok folyadékot, hogy a szervezeted könnyebben méregtelenítsen, s így nem rakódnak le a testedben, és a talpadban a bevitt méreganyagok.

Figyelj a lábaidra, mert egy életen át szolgálnak! Ha lábaid nem kényezteted, és nem a megfelelő cipőkben jársz, akkor a gerinced és a hátad is könnyen megsérülhet, amit már nehezebb helyre állítani, mint a lábaidról gondoskodni. Pihentesd, kúráld a sokat használt, fáradt lábaidat, kényeztesd magad, hogy egészséges és kipihent lábak vigyenek tovább céljaid felé!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi 
Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése