2011. november 14., hétfő

Győzz a fokhagymával! - Nemcsak a Vámpírok ellen!


Talán ismerős a kép: ezüst és fa fegyverekkel felvértezett férfi kezében egy kereszt és egy fokhagyma füzér. A vele szemben álló vámpírcsorda pedig vicsorogva keresi a menekülés lehetőségét. Igen, számtalan hollywoodi film feldolgozta már ezt a régi babonát, miszerint a fokhagyma megvéd a vámpírok ellen. Középkori írások szerint fokhagymával kenték be a házak ablakait és ajtóit, a vámpírok és a rossz szellemek ellen. Nagyanyáink ránk maradt írásaiban is a fokhagymát használták a rontással szemben. De vajon mi áll ezen hiedelmek mögött? Miben rejlik a fokhagyma igazi ereje? S tényleg csak a vámpírok hatásos ellenszere volna?
A fokhagyma hihetetlen erős illóolajának köszönheti különös felhasználási módját. Úgy vélték őseink, hogy ez az illat távol tart tőlük minden gonosz erőt. Nemcsak a vámpírokat kívánták kizárni az ajtókon kívülre, hanem a betegségeket is. A sumérok és az egyiptomiak mindennapi eledelükké fogadták. Majd az ókori görög és római népek a gyógyításra használták ezt a sokoldalú hagymafélét. Középkori füveskönyvek istenítik a fokhagyma erejét, számos betegség és panasz ellen használták már ebben az időben is. S talán még emlékszel Te is, hogy a nagyszülők és a dédszülők háza mindig a kályhán rotyogó étel illatával, a fa füstjével és a fokhagyma illóanyagaival volt megtelve, no meg végtelen szeretettel. Nem véletlenül, hiszem már ők is jól tudták, hogy a fokhagyma megvédi őket a betegségektől.

Hogyan is hat a fokhagyma, milyen anyagainak köszönheti sokoldalúságát?
Különös illatát a benne levő kénvegyületeknek köszönheti. Gyógyító erejét pedig a számos vitaminnak, flavonoidnak, enzimeknek és az ásványi anyagoknak tulajdonítják. Magas az A-, B-, és C-vitamin tartalma, mely az immunrendszer megerősítésében rendkívül fontos. Kiemelkedő a jód tartalma, mely a pajzsmirigy alulműködés esetén kifejezetten hatásos, valamint az európai emberek jód szegény táplálkozásában fontos szerephez juthat. Az alicin okozza különleges illatát, s ez a vegyület természetes antibiotikumként működik a szervezetedben.

Milyen betegségek és panaszok esetén fordulj a fokhagymához?
Érrendszeri problémáknál (érelmeszesedés, magas koleszterin szint, magas vérnyomás, szívinfarktus) mindenképp köss vele jóbarátságot, hiszen megtisztítja az érhálózatot, és folyékonyabbá teszi a vért, tágítja az ereket. Ezen betegségek megelőzésére is tökéletes a gyakori fokhagyma használat.
Ha nyaki és tarkó tájékon fáj a fejed, szintén jól jöhet a fokhagyma értágító ereje, valamint görcsoldó hatása is.
Menstruációs görcsök esetén salátáidat és szendvicseidet ízesítsd fokhagymával!
Gombafertőzések esetén antibakteriális és gombaölő hatása miatt jó fegyvered lehet. A mai időben széles körben elterjedt Candida gombák ellen hatásos ellenszer a mindennapi étkezésbe bevett fokhagyma. Speciális tisztító diétákat is végeznek fokhagymával súlyosabb Candida fertőzés esetén.
Bélpuffadás, bélgörcsök enyhítésére fokhagymacseppeket fogyasszál, vagy zúzott fokhagymát.
Meghűléses és influenzás megbetegedésnél a forró tea és pihenés mellett napi 4-5 gerezd fokhagymát kell elrágnod, s hihetetlen gyors felépülést fogsz tapasztalni. Kitisztítja a légutakat, a lerakódott nyákot feloldja, és az immunrendszeredet felerősíti.
Megelőzés és az immunrendszer erősítése fontos feladatod a mindennapokban, hiszen állandó készültségben élünk, és számtalan feladatnak kell megfelelnünk az élet minden napján. A napi 1 gerezd fokhagyma megerősít, a bélrendszered karbantartja, s ez az immunrendszered alapja. Az érrendszeredet megerősíti, rugalmassá teszi az érhálózatod, csökkenti a zsír és a koleszterin lerakódását, kitisztítja a gondolataidat és erősíti koncentráló képességedet is..

Hogyan fűszerezheted meg mindennapjaid a fokhagymával?
Mi sem egyszerűbb ennél, hiszen szinte minden ételt ízletesebbé tesz pár gerezd zúzott fokhagyma. Húsételek, kolbászfélék, grillezett zöldségek, főzelékek, mind-mind elképzelhetetlenek a fokhagyma íze nélkül. Persze érdemes tudnod, hogy a főzés által az értékes anyagainak 60-70%-a elillan, de még így is marad épp értéke. Sőt, ha a főzés utolsó pár percében még egy kis tört fokhagymát teszel az ételeidhez, még több értékes anyagot tarthatsz meg.

Praktika: antibakteriális hatása miatt tartósítja ételeidet. Zúzott fokhagymával tartósabbá teheted a télire elrakott zöldségkrémeket, a házi készítésű kolbászokat és húsféléket.

Néhány különleges recept!
Legendás kínai fokhagymacsepp: Néhány évtizede találtak rá erre a különleges receptre, melyet már minden nyelvre lefordítottak és rengeteg ember köszönheti egészségét ennek a szernek. Nincs más dolgod, mint 35 dkg tisztított fokhagymát összetörni, majd 3 dl 96%os- alkoholba elkeverni és lezárni. 10 napig kell érlelned úgy, hogy az első 8 napon óvatosan meg kell mozgatnod. Érlelés után szűrd le, s máris meg kezdheted a kúrát.
Étkezés előtt 4 dl tejbe, vagy joghurtba kell elkeverni és meginni a következő adagolás szerint. (a megjelölt számok a cseppek számát jelentik)

Nap
Reggel
Dél
Este
1.
1
2
3
2.
4
5
6
3.
7
8
9
4.
10
11
12
5.
13
14
15
6.
15
14
13
7.
12
11
10
8.
9
8
7
9.
6
5
4
10.
3
2
1

A 11. naptól kezdve 3x25 cseppet fogyassz naponta - evés előtt -, mindaddig, amíg el nem fogy. A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani. Ez a kúra 5 évig tartja meg hatását a szervezetben, csak ezután szükséges a megismétlése.
Hatása: A méregtelenítés erősen beindul, így az első pár napban fáradtabb, levertebb lehetsz, valamint a bőrön pattanások, kiütések is jelentkezhetnek, melyek 1 hét múlva már kitisztulnak. Hosszú távon kitisztul a bélrendszered, az érrendszered felfrissül. Immunrendszered megerősödik, frissnek és fiatalabbnak érzed magad. Bőröd rugalmasabb lesz, látásod kitisztul, fáradékonyság megszűnik. Miért is halogatnád ezt az egyszerű módszert annak érdekében, hogy a lehető legjobb állapotba kerülhess?

Fokhagymás szendvicskrém
Piríts le kevés vajon 2-3 kanál szezámmagot, majd külön nagyon rövid ideig piríts  3-4 gerezd tört fokhagymát egy kis vajon. Reszelj le 2-3 sárgarépát, s dinszteld pár percig szintén egy kis vajon. A 3 alapanyagot keverj össze 25 dkg házi vajjal, ízesítsd egy kis petrezselyemmel, sóval és borssal. Tedd egy kis tálkába, s a hűtőben tárolva több napig is eláll, s minden nap megszínesítheted vele a szendvicseidet.

Használd ki bátran a fokhagyma különleges ízét, s természetesen ennél is csodálatosabb hatásait. Ha picit tartasz attól, hogy kellemetlen lesz a leheleted, a fokhagymás ételekbe tegyél egy pici vörösbort, mely semlegesíti az illatát, vagy fogyassz el egy pohár tejet, esetleg rágcsálj el egy kis borsmentát, vagy petrezselyem zöldet.
Így a novemberi napokon járnak-kelnek körülöttünk a vírusok, erősítsd meg az immunrendszered vele, hogy könnyedén átvészeld a járványok idejét és a hideg napokat, s talán még a Vámpírok is messziről elkerülnek J. Egészségedre!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése