2009. november 9., hétfő

Mi is az a HKO ???

Sokan hallottak már róla, sokan beszélnek róla, ugyanakkor, mint minden számunkra eddig ismeretlen ideológiát, a kínai orvoslást is belengi egyfajta titokzatos köd. A közbeszédben egyaránt kapcsolódnak hozzá csodás gyógyulásokról és pénzéhes sarlatánok csalásairól szóló történetek. Kétségtelen, egy, az európai kultúrától eltérő megközelítésről és egy számunkra idegen módszerről van szó. Nézzük, mitől is olyan különleges ez a keleti gondolkodásmód.

A kínai gyógyítók tanításai és gyógyításuk alapelveinek megismerésével könnyebben megérthetjük testünk jeleit, s általa elérhetjük a harmonikus működést, a teljes egészséget.
A kínaiak több ezer éve ismerik az ember energetikai rendszerét, energiapályáit. Gyógyászatuk sikeressége abban rejlik, hogy a megelőzést és az egészségmegőrzést vették alapul. A régi beszámolók szerint a kínai császárok csak akkor fizették meg a gyógyítókat, amennyiben egészségüket meg tudták őrizni, ha ez nem sikerült, az életükkel fizettek: kivégezték őket. Hogyan, milyen gondolatmenet alapján sikerült elkerülniük az erőszakos halált?

Elsőként a már sokunk által ismert Jin-Jang rendszerre hívnám fel a figyelmed. A jin és a jang energia két, egymással ellentétes energiát jelent, amelyek csak együtt alkotnak teljes egészet. Mindkét erő magában hordozza a másik csíráját, egyik a másik nélkül nem létezik. Jin-Jang szimbólum az állandó változást és körforgást jelenti, melynek harmonikus együttműködése a világ létezésének alapja.

Jin energia: női-passzív-nyugodt-intuitív-hold.          
Jang energia: férfi-aktív-dinamikus-racionális-nap.


A legfontosabb, hogy tudatosítsuk és elfogadjuk, hogy minden ami körülvesz és így mi magunk is folyamatosan és állandóan változásban vagyunk. Az egészség megőrzésének titka, hogy ebben az állandó változásban is fenntartsuk szervezetünk harmonikus működését. Ha a jin-jang egyensúly felbomlik, az valamilyen betegséget idéz elő. Sőt, vannak jin és jang típusú betegségek is.

A jang betegségekre jellemző az energiateltség, bőség, az akut betegségek, a láz, görcs. A jin betegségekre jellemző az energiahiány, a lassú lefolyású krónikus betegség.Fontos, hogy az egyensúly fenntartására figyeljünk, hogy az esetleges megbomlás  első tüneteit észrevegyük és a harmónia mielőbbi visszaállítása érdekében megtegyük a szükséges lépéseket. Hogy miből jövünk rá, hogy megbomlott a harmónia? Erről egy következő bejegyzésben fogok írni. Ha a továbbiakban szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre.

Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése