2009. november 9., hétfő

Egészség- Betegség

Az általunk megszokott orvoslás szerint az ember akkor egészséges, ha panasz és tünetmentes. Ha valaki orvoshoz fordul egy panasszal, de még semmilyen betegség nem alakult ki, akkor mi történik? Hát visszarendelik kontrollra, hogy a későbbi állapotot az előzővel összehasonlítsák, ebből következtetni tud az orvos a tendenciákra.

Másképpen gondolják ezt a kínai gyógyítók. Ők az egészség megőrzésére és folyamatos harmónia fenntartására törekszenek. Hogy szerintük mikor egészséges egy ember?

kipihenten ébred, várja a nap kihívásait
vannak életcéljai (rövid és hosszú távra egyaránt tud tervezni, s a terveket megvalósítani képes)
energikus, jó a fizikai erőnléte, nem fáradékony
jól alszik, vidám, képes megélni az örömöt
kezdeményező, kreatív a munkában, kapcsolatokban egyaránt
elégedett magával, s élete példaértékű mások számára.

Azért emelem ki az egészséget a betegséggel szemben, mert gyógyító munkám során az a célom, hogy az emberek megértsék, nem akkor kell csak segítségért fordulni, mikor már nagy a baj. Ennél sokkal fontosabb, hogy megőrizzük az egyensúlyt, az egészséget.

Tudom, ez egy újszerű gondolat, valahogy a mi kultúránkban nem ez az alap. Viszont a természet egy olyan csodálatos műszert ajándékozott nekünk, amely azonnal jelez, ha valami nincs rendjén: a testünket. Aki egészséges akar maradni vagy újra egészséges szeretne lenni, valamint meg kell tanulnia: figyelni a saját testének jelzéseit.

Ha folyamatosan erősíted az egészség-tudatot magadban és ilyen szempontból vizsgálod, táplálod, ápolod a tested, akkor azonnal észreveszed, amikor jelez és segítséget kér  a szervezeted. Ha az egészségre koncentrálsz, akkor az eleve pozitívan hat rád. Ezzel tulajdonképpen már el is utasítjuk a betegség létezését, nem gondolunk rá, nem teremtjük meg.

Szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy egészséges? Kattints a bejegyzéshez tartozó linkre, töltsd ki a tesztet, és hamarosan küldöm az értékelést a megadott e-mail címre. Ha a továbbiakban szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre.

Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése