2009. november 9., hétfő

Öt elem


Közelebb kerülhetünk a kínai gondolkodásmódhoz, ha megértjük az öt elem tanát. Tudományaik fontos kiindulópontja az öt elem megismerése, azok kölcsönhatása, a folyamatok megértése, és az ebből fakadó jelenségekkel való harmónia.







A Víz táplálja a növényeket, létrejön a Fa.




A Fa meggyullad, megszületik a tűz.






A Tűz a hamut hagy maga után, a hamut magába veszi a Föld.






A Föld mélyében keletkeznek az ércek, ebből lesz a Fém.






A Fém, az ásványi sók bejutnak a Vízbe,




majd ez táplálja a Fát, s így a körforgásnak nincs soha vége.

Az emberi test szorosan együttműködik a környezettel. A természet körforgása szorosan kapcsolódik az ember működéséhez.  Minden elem pozitív, teremtő erőt visz a következő elemnek. A kínaiak az elemekhez rendelték az egyes szerveket, meridiánokat. Fontos itt is az állandó energia körforgás, s az hogy egyik meridián táplálja a következőt, így megalkotva a harmonikus test-lélek-szellem egységet.
Amennyiben a körforgásban az egyik elem (szerv, meridián) működésében zavar keletkezik, akkor a harmónia megbomlik, s így a többi szerv, meridián is sérülhet. Ismerve a körforgás szabályait újra helyreállítható a megbomlott egyensúly.

Kínai gyógyászat csodája, hogy az öt elemhez nem csak egy-egy jin-jang szervet, meridiánt kapcsolt, hanem ezeket tovább gondolva színeket, tulajdonságok, érzelmeket is párosított hozzájuk.

Egy következő bejegyzésben erről is szót ejtek. Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre.
Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése