2010. március 15., hétfő

Tavasz köszöntése és a Húsvéti bőségtál



Kitartó és zimankós telünk volt - mondhatnám akár azt is, hogy van így március közepén - de a hóvirágok, a kedves, színes krókuszok még ennél is kitartóbbaknak bizonyulnak. Apránként előbújnak a fagyos talajból, s a fákon, bokrokon a rügyek is napról-napra növekednek. Visszavonhatatlanul mosolyt varázsolnak a Te arcodra is, s titkon mindannyian abban reménykedünk, hogy hamarosan a tavaszi napsütés és a virágillatú szellő cirógatja arcunkat.  Közeledik az év egyik legkiemelkedőbb ünnepe a Húsvét, ami a keresztény egyházakban Krisztus feltámadásának ünnepe, ugyanakkor a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.

Talán Te is észrevetted, hogy a régi húsvéti népszokások lassan kezdenek újraéledni, felfrissülve a XXI. század elvárásaival, új színeivel. Nincs ez másképp az ünnepi eledelekkel sem. A keresztény szokások szerinti húsvéti ételeket ma is szívesen tálaljuk fel az ünnepi asztalra, de a körítés és a díszítés már újszerű. Ha jobban belegondolunk minden régi népszokás mögött megalapozott tudás és tapasztalás volt, s ezeknek megfelelően választották ki az ünnepi betevőt is.Tarts velem a napokban, és ismerd meg a húsvéti étkek lelkét és értékét!
Tojás

A húsvéti ünnepi asztalról elmaradhatatlan ez az ősi eledel, melynek kultikus jelentése is van. A termékenység jelképe és az élet hordozója.  A természetes körülmények között élő házi állatok tojása élettanilag is rendkívüli hatással bír. Fehérjéi magas biológiai értékűek. Magas a D-vitamin tartalma, mely segíti a kalcium felszívódását. Benne található még a látást támogató és a bőrt szépítő A-vitamin, és az antioxidáns hatásáról ismert E-vitamin is. Kutatások kimutatták, hogy a tojáshéjban található kalcium 90%-ban felszívódik az emberi szervezetben, könnyen beépül az emberi csontokba, anélkül hogy a vér kalciumszintjét emelné. Csontritkulást megelőző és kiegyensúlyozó anyagot készíthetsz belőle. Ehhez nem kell mást tenned, mint egy közepes tojás héját mozsárban összetörni, majd tiszta vízben forralni 5-10 percen keresztül. Ezután hagyd megszáradni, s a száraz tojáshéjakat kávédarálóban daráld porrá, s fogyassz naponta belőle fél mokkáskanálnyit - ez az adag nagyjából 400mg természetes, tartósítószer,- és adalékmentes, kalciumot tartalmaz, amiért még fizetned sem kell.

S hogy a tojás milyen formában kerülhet az ünnepi asztalra?

Hidegtálakon a vékony, zsírmentes sonka szeletek mellett remek ízfokozó és díszítő elem. Ne feledkezz meg a finom salátákról sem. Azonban a zsírban gazdag majonézes szószokat cseréld fel a könnyed, finom olívaolajos-citromos, vagy mustáros öntetekre. Az ínyencek újíthatnak egy kis tojáskrémmel, melyet gazdagíthatunk tormával, vagy friss májkrémmel, akár sonkadarabkákkal is. Nagyon finom falatokat készíthetsz friss magos-rozsos zsemlékkel így. Ne feledd hozzá a friss zöldségeket: zöld saláták, retek (reggel méreg este orvosság!), újhagyma, frissen reszelt torma, spenót.

Ha a család férfi tagjai túl sok tojást nyertek el a szebbnél-szebb locsoló verseikért, jöhet a rakott tojás, rakott krumpli számtalan változatban, tojáspörkölt, egy kis kaszinótojás vagy a lefagyasztható tojáskrém.

Remélem sikerül másként értékelni ezeket az egyszerű, finom és hasznos tápértékű ételeket, s Te is gondolsz mostantól arra, hogy a tojás az élet jelképe, s nem hiányozhat ezen a szép tavaszi ünnepen a Te asztalodról sem.

Ha a sonkáról, tormáról és a többi húsvéti eledelről is szeretnél meg tudni többet, figyeld következő bejegyzéseimet.

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel:

Sándor Szilvi


Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre.


Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.


2 megjegyzés:

  1. Nahát, megleptél ezzel a tojáshéj őröléssel.
    És a sok tojás nem okoz koleszterin szint emelkedést?
    Mi a helyzet a nyers tojásos turmixokkal? azok tényleg egészségesek?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Örülök a kérdésednek! Sok praktikus házi recept van még, ami képes kiváltani a drága készítményeket;-)
    A nyers tojásos turmix Rocky Balboa óta divat, különösen a testépítők körében. Ugyanannyi a fehérje forrás a főtt és a nyers tojásokban, állítólag könnyebben emészthető az utóbbi. Azonban érdemes figyelni, hogy honnan származik a tojás! (szalmonella és társai!)
    Mostanában olvastam, hogy az új vizsgálatok szerint a tojás alig befolyásolja a koleszterin szintet. Természetesen a mértékletesség itt is fontos szempont!

    VálaszTörlés