2010. július 21., szerda

Legyen barátod a diófa!

Mennyei érzés volt ma bebújni a kertünk zöldellő diófája alá a nap, égető sugarai elől. Feküdtem alatta, s csak csodáltam gyönyörű húsos leveleit, és zöldellő terméseit. Talán volt már hasonló élményben részed, amikor meghúztad magad a tikkasztó hőségben egy kellemes hűvös árnyékot adó lombos diófa ernyője alatt. De vajon gondoltál-e arra, hogy miért érdemes barátságban lenni a diófával?
A diófa termését oly sokszor használjuk finom süteményekhez, vagy akár egy jó mártás elkészítéséhez, már jól ismerjük esszenciális zsírsavjainak és magas ásványi anyag tartalmának gyógyító hatását, mellyel az idegeinket nyugtathatjuk, vagy épp a szívünket támogathatjuk. De ne feledkezzünk meg a diófa leveléről se! Őseink is ismerték és alkalmazták az illatos diólevelet, használták számtalan gyógyhatása miatt. Nézzük sorra, mi mindenre használhatod a diófa levelét!
Zsíros, korpás haj: Ahogy a diófa ügyel saját koronájának szépségére, úgy ápolja a te hajad és fejbőröd is egy kis diólevélből készített tea. Hajmosás után 2-3 dl teával öntözd meg a fejed, hagyd rajta pár percig mielőtt leöblítenéd. Ha nem mosod le, akkor a hajhagymákat táplálja és növekedésre ösztönzi őket.
Homlok-, arc- és orrüregek gyulladása: Ha gyötör az eldugult orr, vagy épp arcüreged fájlalod, az elkészített teából naponta 1-2-szer szívj fel az orron át és hagyd, hogy átmossa az üregeid. Torok és száj öblögetésére is használhatod, az ott levő kórokozókat és baktériumokat elpusztítja. A fájó részekre pedig dunsztkötést tehetsz egy teával átitatott törölközővel.
Fogínygyulladás, afta, szájban előforduló sebek: Főzz le 2dl teát és tartsd a hűtődben, egy kis üvegben. Minden fogmosás után öblítsd át a szájad.
Máj problémák, máj ciszta: Májunk a méregtelenítés nagy mestere, ezért mindenképp figyelj rá. A diólevélben található anyagoknak köszönhetően enyhíti a máj panaszokat, serkenti a méregtelenítést, emésztést. Komolyabb problémánál (ciszta) 6 héten keresztül kell inni a teát és minden este dunsztkötést helyezni a májra.
Hasmenés: A lényeg a könnyű diéta mellett, hogy a bélbolyhokat kell rendbe tenned, ehhez remek segítőtárs lehet a diólevél tea.
Ciszta, mióma a petefészken: Természetesen ez egy komoly probléma, ezért nagyobb odafigyelést igényel. Készíts fél liter teát melyből 2 decit ivásra használj, a maradékot pedig hüvelyirrigálásra. Éjszakára készíts borogatást a hasadra! Hüvelygomba és folyás esetén is sokat segít az irrigálás.
Lábizzadás, körömgyulladás, lábgomba: Viszket a lábad, vagy begyulladt a körmöd? Nincs más teendőd, mint naponta fél órát áztatod a teában a lábad, vagy naponta többször átmosod vele a problémás területeket.
Hogyan készítheted el a teát? – 3 gr (egy púpozott kanál) diólevelet forráz le 2dl vízzel, hagyd állni 10 percet, leszűrés után használhatod az adott panasz szerint. Diólevelet beszerezhetsz megbízható bioboltokban, vagy gyógyszertárban, de Te is gyűjthetsz tiszta helyekről. Diólevelet csak június közepe és július vége között szedhető. Mosd át egyesével a leveket, terítsd szét egy ruhára, árnyékos, de szellős helyen. Ha kiszárad elteheted egy szép üvegbe, s így egész télen kéznél lehet.
Öntheted a fürdővizedbe is, idegnyugtató hatása miatt segít az estére felhalmozott stresszt lecsendesíteni, fertőtleníti a bőröd, és serkenti az anyagcseréd. Idősebbeknek ajánlott a csontritkulás megállítása és karbantartása miatt. Pattanások, viszkető bőrpanaszok, tejkiütések esetén is bátran használd, kitűnő fertőtlenítő és nyugtató hatása miatt. Még rüh, és fejtetű ellen is eredményesen harcba száll.
Erősen vértisztító, ezért a cukorbetegek jótevője, valamint székrekedésben, étvágytalanságban és anyagcserezavarokban is legyen a barátod. Gyomor és bélpanaszaidat is enyhítheted vele.
Mikor legközelebb a tűző napsugarak elől védelemért egy diófa lombja alá menekülsz, gondolj arra is, hogy a kellemes, hűvös árnyékon túl mennyi csodát adhat neked ez a fa, szeresd, légy a barátja! S ne feledd el, hogy ő attól boldog, ha segíthet, termésével, levelével, árnyékával. Élj vele!
(Forrás: Bükki Füvesember, Gyuri bácsi tanításai)
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi 
Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

23 megjegyzés:

  1. Szeretném megkérdezni, hogy a diófalevelet leszedése után meg kell mosni, és azután szárítani? A víz legyen tisztított így ajánlatos?

    VálaszTörlés
  2. Érdemes megmosni a leveleket, különösen jó ötlet a tisztított víz.Sok sikert!

    VálaszTörlés
  3. Üdv! Én azt szeretném megkérdezni, hogy herecisztára is alkalmazható a diófalevél?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden nemű cisztára és miómára ajánlott a diólevél tea. Hiszen itt is a méregtelenítés a legfontosabb. Természetesen hosszabb kúra javallott ilyen esetben.

      Törlés
  4. a diófalevél teája hány napos kúrából áll?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A probléma milyenségétől függ, valamint attól, hogy mióta áll fenn az adott zavar a testben.
      Alap esetben 1 hónapos kúra elegendő.

      Törlés
  5. VAstagbélgyulladás és reflux esetén mennyi tea javasolt egy nap ill. mennyi ideig tartson a kúra?

    VálaszTörlés
  6. -A Diólevél tea mennyi idő után fejti ki hatását a homályos látásnál?
    - a zöldhályognál?

    VálaszTörlés
  7. A diólevél teamár 2-3 hét után hoz változásokat az erős vértisztító és immunerősítő hatása miatt. Szemnél érdemes a szem mosását is bevetni. Zöldhályog komolyabb probléma, ott kitartó kezelésre van szükség.
    Nap 1-2 csésze teánál ne fogyasszunk többet!

    VálaszTörlés
  8. A leszedésével kapcsolatba sok kérdés felmerült! Sok ismeret van ezzel kapcsolatban. Én a friss még hibátlan leveleket szeretem leszedni, júniusban. De hallottam arról is, hogy érdemes az érettebb leveleket begyűjteni a nyár vége felé. Minden jó megoldás, a lényeg, hogy kitartóan igyuk a teát.

    VálaszTörlés
  9. Azt szeretném kérdezni hogy lábszárfekélyre jó e a diófalevél tea?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindennemű sérülésre jó a diólevél tea, a hámösszehúzó és fertőtlenítő hatása miatt.

      Törlés
  10. Olvastam, hogy a diofa levél tea jo az àllandoan begyulladt vesére is. igaz ez? vagy van ami a rendszeres gyulladàst jobban leveszi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A diófa levele erős vértisztító hatású emiatt jó lehet gyulladások csökkentésére is. Nem csak inni érdemes, hanem az áztatott növényi részből pakolást is készíthetsz a vese területére, vagy az alhasi részekre, egy kis fólia segítségével.
      Vese és húgyutak tisztítására és erősítésére hatékony még: tőzegáfonya készítmények, a zsurlófű tea és fürdő, a sok folyadék!
      Kívánok gyors gyógyulást!

      Törlés
  11. Hüvelybaktérium, gomba kezelése esetén hány napon keresztül javasolt az irrigálás? Mi a teendő a partner kezelésével? Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. Körülbelül egy hét szükséges a teljes kezelés érdekében, de már 2 nap után érezhető a hatása. Esetleg még utána érdemes a fürdővízbe tenni pár napon keresztül. Társnak is ajánlott a diólevél teával történő átmosás.

    VálaszTörlés
  13. Frissen leszedett zöld dió levelekből is lehet teat készíteni,vagy cask szárított állapotában?

    VálaszTörlés
  14. Ha friss levelet szeretnél használni teához, nyugodtan lehet, csak kb. 3-4-szeres mennyiséget érdemes felhasználni a forraláshoz. Még friss, zöldes ízű, nyáron hűsítő!

    VálaszTörlés
  15. Hüvelygomba esetén elég csak a tea fogyasztása vagy fürdővízben is ajánlatos használni?

    VálaszTörlés
  16. Szeretném ajánlani egy ismerősömnek a diólevél teát a viszkető fülére.Viszkető, valószínűleg gombás fül kezelésére hogyan lehet alkalmazni a diófa levelét? Borogatással, esetleg a teába áztatott gézből készült tamponnal? Egy-két pohár tea fogyasztása lenne az én tippem. Jól gondolom? Ha igen, mennyi ideig?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó! Fülviszketés mindenképp gombát, candidát, esetleg parazitát jelöl a szervezetben. A diólevél tea fertőtlenítő hatása miatt külsőleg és belsőleg egyaránt fogyasztható ilyen probléma esetén. Érdemes pár cseppet a fülbe csepegtetni naponta. Belsőleg ajánlott fokhagyma, kurkuma, szegfűszeg, fahéj fogyasztása. Ajánlott még kakukkfüves, édesköményes fülgyertyázás is. Gyógyulást!

      Törlés
  17. Viszkető, valószínűleg gombás fülre is jó a diófa levél tea? Borogatással, esetleg napi egy-két bögre tea fogyasztásával?

    VálaszTörlés
  18. Hüvelygomba kezelését meggyorsítja, ha belsőleg is használjuk, valamint ülőfürdőt veszünk. Kiegészíthető cickafark teával, váltott napokon.

    VálaszTörlés