2010. november 18., csütörtök

Ragyogó, puha kezek ősszel is! (Belső segítséggel)

Már megtanulhattad az otthoni kézápolás csínját-bínját, mellyel puhává varázsolhatod kezeidet, egy korábbi írásommal remélem, én is hozzájárultam ehhez. Bőröd szépségéért nem csak külsőleg tehetsz, belülről is ápolnod kell azt, hogy ragyogó, bársonyos és puha legyen. A vitamindús táplálkozás, a folyadékfogyasztás, mind hozzájárul a szépségedhez, és az egészségedhez, erről már biztos hallottál. A nehezítő körülmény ebben az, hogy a bőség zavarában nem egyszerű eligazodni a rengeteg vitaminkészítmény és étrend kiegészítő között. A piacon egyre több a divatos, vitaminnal dúsított méregdrága kézkrém is. Szeretnéd tudni, hogy mi az, amire igazán szükséged van ahhoz, hogy bőröd puha és gyönyörű legyen? Válassz tudatosan, és keresd a természetes megoldásokat a belsőd megszépítésére is!
A-vitamin: Segíti bőröd sejtjeinek megújulását, valamint a hajad növekedését serkenti. A bőr és a nyálkahártya épségéért is felel. Zsírban oldódó vitamin, ezért a napi 5 gr zsiradék bevitelére neked is figyelni kell. Mit kell enned, hogy A-vitaminhoz jusson a szervezeted? Fogyassz tengeri halakat, tojássárgáját, és májat. Az A-vitamin előanyagát megleled például a sárgarépában, kelkáposztában, sárgadinnyében, melyből már a szervezeted is képes az A-vitamin előállítására.
B2-vitamin: A B-vitaminok leginkább az anyagcsere folyamatokat segítik. A B2-vitamin hiány esetén a bőröd kipirosodhat, bőrkiütés és pörsenés is megjelenhet. Antibiotikumos kezelések után ez különösen jellemző, hiszen a belek flórája ilyenkor sérül, s nem képes előállítani a B2-vitamint. Elsőként probiotikumokkal kezeld a bélflórádat. Miben találsz B2-vitamint? Tejtermékek, a zöld színű zöldségek, olajos magvak, a hús, a máj, valamint a hüvelyesek is tartalmazzák.
B6-vitamin: Ha kevés a szervezetedben a B6-vitamin, könnyen berepedezhet, illetve be is gyulladhat a bőröd. Pótolhatod halak, sovány húsok, máj, szilva, avokádó, hüvelyesek fogyasztásával.
C-vitamin: Ha szeretnéd, hogy bőröd rugalmas maradjon, s megtartsa a megfelelő nedvességét, fogyassz, olyan ételeket melyekből C-vitaminhoz juthatsz. Ilyenek a citrusfélék, a brokkoli, paprika, kelbimbó, csipkebogyó, burgonya, káposztafélék, savanyú káposzta.
E-vitamin: Segítheti bőröd gyógyulását, regenerálását. Gombásodás gátló, antioxidáns hatása is fontos számodra. Növényi olajok, olajos magvak, búzacsíra fogyasztásával pótolhatod ezt a vitamint is.
K-vitamin: A hideg hatására könnyen kisebesedhet, berepedezhet a kezed. A sebek gyógyulását segíti a K-vitamin, amit a testünk is termel, valamint hozzájuthatsz zöld növényekből (brokkoli, spenót, fejes saláta).
Cink, Calcium: Hiányuk esetén, a körmödön fehér foltok jelenhetnek meg, melyek látványa ronthat kezed szépségén. A cink nélkülözhetetlen a sejtképződésben is. Pótold ezeket az ásványi anyagokat, máj, tojás, hüvelyesek, tej, olajos magvak fogyasztásával.
Réz: Részt vesz a kötőszövet képzésében, növeli a szövetek rugalmasságát. Megtalálod a hüvelyesekben, gabonafélékben, tojásban és a májban.
Nézd meg természetes fényben a kezed és keresd meg az esetleges eltéréseket (sebek, kiszáradás, berepedezés, gombásodás). Ezek ismeretében már el tudod dönteni, hogy melyik vitamint, ásványi anyagot kell pótolnod a szervezetedben ahhoz, hogy kezeid újra természetes szépségükben ragyogjanak. Figyelj arra, hogy minél természetesebb forrásból vedd magadhoz a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Fogyassz sok „élő” ételt, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat. Az egészséges ételek által belső szépséged és a külső ragyogásod is irigylésre méltó lesz.
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi 
Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése