2010. november 14., vasárnap

Ragyogó, puha kezek ősszel is! (Külső segítséggel)

Észrevetted már, hogy ilyenkor ősszel a kezed jelzéseket ad, hogy most különösen ki van téve az időjárás viszontagságainak – és ez neki nem jó? Tipikus őszi-téli probléma a száraz bőr, hiszen a legtöbben kevesebb vizet fogyasztunk, mint a nyári hőségben szoktuk, és a napfény hatása is hiányzik. A kellemetlenül csípős szél, a nedvesebb idő, mind igénybe veheti kezedet. A kéz száraz bőre nem csak rossz benyomást kelt, de sajnos még fájdalommal is járhat. A száraz bőr feszül, húzódik, tapintásra érdes, repedezett, és ki is sebesedhet.

Szeretnél újra élettel teli, puha és szép kézbőrt, amely a reggeli sietségben sem szakítja ki a harisnyát és amely puha simogatással kényezteti szeretteit? Az itt következő tanácsok alapján otthon, természetes anyagokkal ápolhatod, szépítheted dolgos kacsóidat. Ne csak a kézfejed, hanem az egész karod, könyököd is vedd kezelésbe!

Néhány apró trükk, hogy a kezed újra ragyogjon!

Tisztítás (az elhalt hámréteg eltávolítása, puhítás):

·         Puha kefével dörzsöld át szárazon a kézbőröd (ezt az egész testeden megteheted) – feltölt energiával és eltávolítja az elhalt hámréteget, rugalmasabbá teszi a bőröd.
·         Ha már kialakult kezeden egy kis pikkelyes szarusodás, akkor előbb áztasd langyos vízben, majd puha frottír kesztyűvel, vagy törölközővel dörzsöld át a bőrt.
·         Ha nagyon érzékeny a bőröd, szerezz be egy kis búzakorpát, keverd össze langyos vízzel, vagy tejjel, s ezzel a sűrű masszával kend be a bőrfelületet. Hagyd megszáradni, majd dörzsöld le egy ruhadarabbal.
·         Érdes kéz puhításához langyos vízbe tegyél 2-3 kanál almaecetet, vagy más gyümölcsecetet, 1-2 kanál szódabikarbónát, s ebben áztasd a karodat. Felpuhítja a durva, száraz bőrt.


Ápolás (A felső száraz, elhalt hámrétegek eltávolítása után jöhet a bőrápolás, táplálás):

·         Melegíts fel olívaolajat, vagy mandulaolajat, esetleg kókuszzsírt, s ezzel minden nap kend be kézfejed, karod, s jól dörzsöld be a könyöködbe is a meleg olajat. Ezzel puhítod, táplálod a bőröd és a kézkörmöket is erősíted.
·         Ha erőteljesebben megrepedezett a bőröd, reszelj le egy burgonyát, s ezt a pépet tedd a kezedre. Húzz rá egy zacsit, és bugyoláld be törölközőbe. 20 perc burgonyás ápolás után bőröd fellélegez, s újra rugalmas lesz. Ezt hetente kétszer is megismételheted.
·         Ha sokszor kipirul, vagy lilás-vörös lesz a kézfejed, akkor Neked fokoznod kell a vérkeringést a kezeidben. Ehhez nyújt segítséget a hideg-meleg váltófürdő, a bőrtápláló krémmel történő erőteljesebb kézmasszázs, és a SU-JOK gyűrű használata.
·         Ha a körmöd, illetve a körülötte levő bőr repedezik be, minden este kend be jó alaposan egy narancs, vagy egy citrom levével. Ez megszünteti a berepedezést, erősíti a körmeid. A körömlakkozást pedig szüneteltesd időnként, mert így újra lélegezni tud a körmöd is.



Tisztítás + Ápolás, ha szűkős az időd:

Egy lépésben tisztít és ápol, ha felmelegített olívaolajhoz (ne mikróban!) teszel himalájai sót, pár csepp citrom-, vagy geránium olajat. Ha ezzel dörzsölöd át a kezed, karod, különösen a könyököd, akkor eltávolítja a száraz részeket és már táplálja is a friss bőrt. Elvégezheted szezám-, vagy kókuszolajjal is, só helyett használhatsz barna cukrot is, mely remekül puhítja a bőrt. Ne felejtsd el: minden kézmosás után töröld teljesen szárazra a kezed, mert így a szél, a hideg nem tudja megtámadni a kéz felszínét.

Légy kitartó, s hetente legalább egyszer tisztítsd át a bőröd, s válaszd ki a számodra legmegfelelőbb ápolási módszert. Ezek után már élvezheted kezed egészségtől ragyogó puhaságát, simogató finomságát, s bátran kapaszkodhatsz vele a villamoson is :-).

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése