Szeretnéd tudni, hogy mitől működhetsz még jobban, mely módszerek segítségével élhetsz teljesebb életet, egyéni alkatodnak megfelelően? Tudnod kell, hogy mindenki megtalálhatja azt a tökéletes életmódot, mely segítségével, saját egyéni természetéből a legtöbbet és legjobbat tudja kihozni, elérve így a teljes és egészséges hosszú életet. Tarts velem, s merülj el ismét az Ájurvéda szemléletmód varázslatos, ám de egyszerű és nagyszerű rendszerében!
Ahhoz, hogy egészséges maradhass, az Ájurvéda szerint alapvető egy egészséges étrend és életmód fenntartása. Az Ájurvéda gyógyászatban a megfelelő étrend meghatározása a kezelés rendkívül fontos részét képezi. Úgy tekintenek a szervezetedre, mint az elfogyasztott étrend végtermékére. „Azzá leszel, amit eszel!” – ahogy az ókori Hippokratész is mondta. A szellemi és lelki állapotodat, beállítottságodat és temperamentumod nagyban befolyásolja az általad elfogyasztott étel minősége. Vagyis az étel minősége az alapja a testedben lezajló valamennyi metabolikus folyamatnak (anyagcsere) és ez határozza meg a szervezeted életerejének fokát is.
Ájurvédikus tippek a mindennapi étkezéshez!
- Az ételt frissen készítsd, és azonnal fogyaszd el.
- Ételed legyen ízletes és könnyen emészthető.
- Ne legyen túl sok, sem túl kevés, találd meg a megfelelő mennyiséget.
- Akkor egyél, amikor éhséget érzel – azaz nem kell feleslegesen csipegetni.
- Nyugodt tempóban egyél, lassan és sokszor (min. 15-20x) rágd meg ételed, s figyelj a kellemes környezetre is!
- Evés közben az ételre koncentrálj, ne tereld el figyelmed más irányba (tv, újság, könyv, stb.).
- Ne igyál folyadékot evés közben! Közvetlen evés előtt vagy evés után kóros hatással van ivás az emésztésedre.
- Evés után tarts min. 10 perc szünetet.
- Figyelj az évszakokra és napszakokra, s ennek megfelelően válaszd meg ételeid.
Az étrendedet az egyéni alkatodnak megfelelően kell megválasztani. Ha megérted az
alkatod, s annak viszonyát a különféle ételek minőségeihez, akkor válik lehetségessé az ennek megfelelő étrend kiválasztása. Számításba kell venned a kiválasztott étel ízét (savanyú, fanyar, édes, sós, keserű) s azt is, hogy könnyen emészthető-e, vagy esetleg nehéz, meleg hatású vagy hidegkeltő, száraz vagy olajos, folyékony vagy szilárd.
VÁTA típus:
Ha Te váta alkat vagy, segíthet az édes, a sós, a savanyú íz világ, valamint az olajosabb és melegebb hatású, akár nehezebb ételek, abban, hogy egyensúlyi állapotodat megtartsd. Mivel székrekedésre hajlamos vagy, fogyassz több rost dús ételt, például gabonákat: búza, zab, rizsfélék, különösen a barnarizs lesz nyugtató a bélrendszerednek. Káposztaféléket kerüld el, s minden olyan hüvelyest, ami puffasztó hatású. Zöldségféléket ne fogyassz nyersen, kicsit párold meg, vagy hirtelen süsd meg ghi (tisztított vaj) segítségével. Ajánlott a spárga, a cékla, a répa.
Húsok közül a pulyka és a vörös húsok nem ajánlottak, de a halakkal is érdemes csínján bánni. Hüvelyesek közül a csicseriborsó, a szója és a lencse bátran fogyasztható (érdemes mellé köménymagot enni, mert ez csökkenti a puffadás lehetőségét!). Az olajos magvak aranyat érnek a szervezetednek, különösen a mandula. Fűszerekből támogat minden, ami kicsit hevít, felpezsdít: fahéj, gyömbér, kardamom. Viszont elkerülendő a kurkuma, a petrezselyem, és a sáfrány. Édes ízek közül támogat: juharszirup, ananász, nádcukor, ánizs, banán. S ami jó hír, hogy tejtermékekből szinte bármit fogyaszthatsz – csak az arányokra figyelj, hiszen ezen termékek savas hatásúak. Mindig figyelj arra, hogy ételeid ne legyenek hidegek, melegítsd fel azokat (természetesen ne mikróban)!
PITTA típus:
Téged feldob és egyensúlyba hoz minden, ami édes, keserű, esetleg kicsit fanyar. Kedveled és támogatnak a hideg, nehéz és a száraz ételek. Emésztésed gyors, gyakran túlzott, s ezért képes vagy a nehezebb ételeket is könnyedén megemészteni. A gyors emésztés miatt, sokszor érezhetsz éhségérzetet, amire figyelned kell, hiszen nem szabad túl nagy mennyiséget fogyasztanod egyszerre! Hajlamos vagy a savasodásra, ezért fontos a lúgosító étrend. Például mindenféle zöld színű zöldségféle (brokkoli, saláta, cukkini, kelbimbó, kelkáposzta, búzafű, zöldborsó, kivéve spenót). Célszerű kerülnöd a répát, a paradicsomot, a retket. Nincs szükséged meleg, forró ételekre, jobban teszed, ha szobahőmérsékleten, vagy hidegen fogyasztod el ételeidet. Kerüld a melegítő hatású csípős ételeket: chilli, gyömbér, fokhagyma, hagyma. Fűszerezz inkább fanyar, édeskés fűszerekkel: menta, fahéj, koriander.
Rendkívül kevés gyümölcsöt fogyaszthatsz, de azokat is csak teljesen érett állapotban. Ilyen például: alma, körte, szilva, dinnye, narancs, avokádó, ananász, füge. Kerüld el: barackfélék, grapefruit, papaja, banán, eper, meggy, áfonya. Kárpótlásként viszont fogyaszthatsz sok-sok fagylaltot büntetlenül. Bátran fogyaszthatsz tejet, különösen hidegen, tejtermékekből viszont a vajat javasolják, különösen kerülendő a sajt, hiszen ez nagymértékben savasít. Gabonafélék közül az árpa, búza, zab és a fehér rizs támogatja a szervezeted, de ki kell hagynod a kölest, a kukoricát és a barnarizst is. Húsok közül a pulykát és a csirkét érdemes választanod, valamint a rákot. Egyensúlyi állapotodból kilendíthetnek a tenger gyümölcsei és a vörös húsok. Fehérjét pótolhatsz a hüvelyesekből, például mungóbab, csicseriborsó, szója. Olajos magokat ne fogyassz, kivétel a napraforgó- és a tökmag.
Zsiradékként a pitta számára javasolt az olíva-, a szója- és a napraforgóolaj, kerülendő minden állati eredetű zsiradék.
KAPHA típus:
Kaphaként keresd a pikáns, a keserű és a fanyar ízeket, az ételekből a meleg, száraz és serkentő hatásúakat keresd, hiszen ez hoz téged egyensúlyba. Lassú az emésztésed, hajlamos vagy a vizet és a méreganyagokat felszaporítani a testedben. Fel kell éleszteni az emésztésed tüzét, például melegítő és csípős fűszerekkel: chili, fekete bors, gyömbér, fahéj, szegfűszeg. Minden szél- és vízhajtó, valamint zsírbontó ételt és fűszert be kell vetned a könnyed emésztésed érdekében. A nap folyamán több kisebb adagot egyél, mert így könnyebben emészted meg az ételeket. Ételeidet inkább főzd, párold, grillezd, de semmiképp sem olajban süsd. Vátákkal ellentétben nagy mennyiségben ajánlottak a friss és nyers zöldségfélék, melyekből szinte mindent ehetsz, kivéve a bőlevű uborkát, vagy cukkinit. Kaphát támogatja a spárga, a répa, a brokkoli, a kelbimbó, retek, padlizsán és a fokhagyma is, és minden mennyiségben a csíráztatott magok. Sajnos tiltólistán szerepelnek a túl édes és lédús gyümölcsök, pl.: avokádó, mangó, kókusz, banán, őszibarack, narancs, dinnye. Aszalva fogyaszthatsz fügét, szilvát és szőlőt is. Nyersen jöhet az alma, körte, áfonya és a sárgabarack. Gabonák közül válaszd leginkább az árpát, hajdinát, kukoricát, kölest és a rozst, a rizst inkább kerüld el. Tejtermékek nyákosítanak, így kerüld el! Tejet, tojást fogyaszthatsz mértékkel. A csirke, a pulykahús, a garnélarák segíti prakritidet, vadhúsok kis mennyiségben, a vörös húsok pedig kerülendők. Fehérjeforrásként minden hüvelyest fogyaszthatsz, kivéve a szóját. Magvak közül, ugyanúgy, mint a pittáknál maximum a tökmag és a napraforgómag ehető és emészthető számodra. Olajak közül napraforgóolaj, mandula- és kukoricaolaj bír serkentő hatással. Édesség utáni vágyat érdemes csökkenteni, és a cukrot helyettesítsd nyírfacukorral vagy sztíviával.
Olvasd el körültekintően a téged segítő ételek listáját, s próbáld meg ezeknek megfelelően alakítani a bevásárló listádat a jövőben. Érezni fogod a megkönnyebbülést pár hét után, s így tudod, hogy lelkiismeretesen választottál, egyéni alkatod, azaz a Prakritid szerint, s ezzel újabb lépéseket teszel meg azért, hogy egészséges és teljes életet élhess. Gratulálok!
Következő bejegyzésben elérünk az indiai utazásunk utolsó állomásához, ahol megismerkedhetsz a főbb ájurvédikus napirendi tanácsokkal, s tippeket kapsz egyéni alkatodnak megfelelő bőrápoláshoz. Várlak szeretettel az utolsó állomáson is!
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése