2011. szeptember 7., szerda

Kócbaba vagy csillogó hajkorona? Te mire szavazol? – természetes hajápolás


Tükörbe nézve sikítottam fel, mikor megláttam a kócbabára emlékeztető frizurámat egy kemény dolgos nap végén. Így a nyár végi hőségben is rengeteget dolgozom vidéki házunk szépítésén. Ezernyi öröm mellett, sok nehézség is fellép a mérhetetlen mennyiségű porral és kosszal járó építkezés során. Az utóbbi hetekben sok bosszúságot okozott hajam állapotának erőteljes romlása. A Te hajkoronádat is megviselte a hőség és a sok napsütés? Te is inkább dicsekednél fénylő, egészséges hajkoronáddal, mintsem a „kócbaba” stílussal?

Nyugi nem kell rohannod a több ezer forintos, sok reményt ígérő, hangzatos termékekért a boltokba! Inkább nézz szét otthon a hűtődben, a polcokon, esetleg a szomszéd kertjében! Mi minden segíthet a hajad természetes ápolásában? Vegyük sorra a tipikus problémákat!
1.    Száraz, töredezett végű haj: Mikor tartozol ebbe a csoportba? Ha szinte hallod, ahogy susog a hajad, s mikor fésülnéd, apró végek kezdenek letörni és lehullani. Nehéz a kifésülés, fénye már a múlté, hajad érintése nem esik jól, szinte karcol. Ha felismerted a kócbaba stílus jegyeit magadon, a sikítás helyett inkább figyelj a következőkre: 
Langyos vizet használj a mosáshoz, mert a forró víz tovább szárítja a hajvégeket. Mosásnál erősebben masszírozd át a fejbőröd, hogy a faggyúmirigyek könnyebben dolgozhassanak, s táplálhassák hajadat, viszont a hajvégeket csak finoman mosd át. Ha teheted, ne szárítsd a hajad hajszárítóval, illetve kerüld a forró fokozatokat és a hajvasalást is. Érdemes természetes alapanyagból készült hajkefét választanod, mert ez nem töri a hajad. Válassz növényi alapanyagú hajfestéket a kínzó kémiai festékek helyett. Kerüld az olyan ápoló anyagokat, melyektől „megfullad” a hajad, hiszen neki is szüksége van az oxigénre. Vágass pár centimétert a hajadból, hogy végei felfrissülhessenek.
Táplálkozásodnál figyelj arra, hogy A- és B- vitaminban gazdag ételeket fogyassz, segíthet még a Kalcium, a vas és a rostos ételek. Vedd fel receptjeid közé a nyers salátákat, a sárgarépát, leveses gyümölcsöket, hüvelyeseket, tojást, joghurtot, halféléket, és a májat. B- és E- vitaminban rendkívül gazdag a búzacsíra olaj, mely pakolásaid alapja lehet, hiszen megvédi a hajad a kiszáradástól.  Mit tehetsz még a pakolásba, amit kimondottan a hajvégekre kell felkenned:
·         Tört avokádó: javítja a hajvégek szerkezetét, megolajozza és fényessé teszi hajad. Joghurttal fokozhatod a hatást.
·         Tojássárgája: proteinben gazdag, s ezzel erősíti hajad.
·         Zöldtea: megvédi a hajat a kiszáradástól, felfogja a szabadgyököket.
·         Kókuszolaj: akár minden nap kenhetsz keveset a hajvégeidre, mert ezt a természetes anyagot könnyen beszívja a hajad.
·         Méz+olaj+citromlé elegye: Ilyen sorrendben keverd össze, s a citromléből csak pár cseppet adj hozzá. Összekeverés után álljon a massza pár órát, s a hajmosás után minimum 20 percig legyen a hajadon. Ha még be is fóliázod a teljes hajkoronád, még erőteljesebben hat. Ez az elegy erősíti a hajat, de nem teszi selymessé, ezért itt még érdemes más pakolást is bevetned!

  1. Zsíros bőr, lelapuló haj: Először is válassz kén tartalmú sampont, amely segít a tisztításban. Használhatsz melegebb vizet a mosáshoz, de az utolsó öblítés legyen hűvösebb, így összezárulnak a pórusok a fejbőrödön, s nem termelődik olyan gyorsan a zsír. Ne dörzsöld túl erősen a fejbőröd, mert ez serkenti a faggyúmirigyek működését. Hajpakolásokat ne használj minden mosás után, hogy levegőhöz jusson a fejbőröd. Figyelj arra, hogy csak a hajvégekre kerüljenek a balzsamok, hajápolók. Milyen lemosó szereket és anyagokat használhatsz, hogy hajad újra szép és egészséges legyen?
·         Ecetes lemosó: Keverj 3 evőkanál ecetet 1 liter langyos vízhez, s ezt hajmosás után öntsd a hajadra. Tökéletesen tisztít, és ragyogó fényt ad a hajadnak. A korpás és viszkető fejbőr állapotán is sokat segít az ecetes lemosó.
·         Élesztős pakolás: Főzz egy kis kamilla vagy rozmaring teát, ebbe törj bele egy fél élesztőt. A masszát a fejbőrödre kend fel és fóliázd be. Akár egész éjjel fenn hagyhatod, s reggel a hajmosás után felhasználhatod a maradék rozmaringteát lemosáshoz.
·         Gyógyteák lemosáshoz: csalán, diófalevél, kamilla, rozmaring, levendula, menta

  1. Korpás fejbőr: Na ők azok a fehér pöttyök, amelyek a ruhádat nem hogy nem dobják fel, egyenesen elcsúfítják. Tulajdonképpen a korpa akkor jelenik meg a fejbőrön, ha valamilyen gombás fertőzés ér, vagy felborul a fejbőröd mikrobiológiai egyensúlya (betegség, környezeti hatás, rossz étkezés, kevés folyadék, stb. miatt). Ha nem akarod, hogy tovább bosszantson jelenlétük, sok mindent megtehetsz!
 ·         Elsőként a legfontosabb a megfelelő tisztítás, mosás. Ezzel megakadályozhatod a korpa újratermelődését.
·         Zsíros korpa esetén: Ha a fejbőröd zsíros és mellette korpásodik, akkor az ecetes vagy citromos öblítő szert javasolja a népi gyógyászat. Kiváló hatású a szalicilsavat és ként tartalmazó olajból álló pakolás éjszakára.
·         Száraz korpa: Itt nem a faggyúmirigyek zavaráról van szó. Esetleg megfázhatott a fejbőröd, vagy nem megfelelően táplálkoztál, de okozhatja B-vitamin hiány is. Száraz korpa esetén használj bojtorjángyökér kivonatot.  
·         Minden típusú korpa esetén bevethető a gyógyteás öblítés: a galagonya, illetve a kakukkfűből készült főzet is.
·         A homoktövist péppé zúzhatod, és éjszakára pakolást tehetsz a fejbőrre, ezzel könnyebben elválnak a korpalemezkék a fejtől, s fényesebb lesz a hajad is.
·         Ricinusolaj is megfelelően fertőtlenít és ápolja is a fejbőrt, a haj szerkezetét is.

4.    4. Hajhullás: Hajhullást okozhatja genetika, stressz, környezeti hatások, egyoldalú táplálkozás. Ha hirtelen ér az általánostól eltérő hajhullás, érdemes megnézned, hogy milyen változás állt be az életedbe, milyen hatás ért az elmúlt időkben.
·         Vizsgáld felül táplálkozásodat is! A túlzott fehérjefogyasztás káros lehet, mivel a szervezetet savassá teszi, valamint túl sok Kalciumot von el a szervezetből.
·         Hajad, bőröd és körmeid egészségéhez szükséged van Kalciumra, A- és C-vitaminra, B6-vitmainra, folsavra. Mit kell vásárolnod és fogyasztanod: rizskorpa, élesztő, gyümölcsök, zöldségek, máj, tojás, sárgarépa, tej, vaj, csipkebogyó, citrusfélék,
·         Fontos, hogy erősítsd az Immunrendszered!
·         Hajmosásnál erőteljesebben masszírozd át a fejbőröd, hogy a vérkeringés fokozódjon.

  1. Őszülő halánték:Egy tisztes őszes halánték, a nő számára ajándék és úgy kell, mint az őszi napsugár.” – mondja a híres dalunk. Természetesen csak akkor, ha ez egy jóképű úriemberen található, s nem magunkon látjuk a tükörben! A kínaiak úgy tartják, hogy az őszülés, valamint a haj állapota a vese energiapálya állapotától függ. Veséink tartalmazzák a velünk született chít (életerőt), melyet 30 éves korunk után táplálnunk kell. Fontos, hogy védd a veséid állapotát! Hogyan teheted mindezt?
    ·         Tartsd mindig melegen a veséidet, akár egy meleg sállal!
    ·         Talpadról se feledkezz meg, ne engedd, hogy fázzon! A meleg talpak erősítik a vese energiáját!
    ·         Kerüld az agresszív gyógyszereket, a stressz, a pánikot és a hirtelen ijedtséget!
    ·         Veséidet erősítheted sötét színű gyümölcsökkel és zöldségekkel, erdei bogyókkal. Fogyassz például vöröskáposztát, magvakat, csalángyökeret, líciumot.  
    ·         Fekete szezámmag fogyasztása: serkenti a haj növekedését, valamint meggátolja az őszülést, képes sötétebbé tenni a hajat. Szezámolajjal történő masszírozás a hajhullást is megakadályozza, valamint az őszülést gátolja.

    Sajnos hajlamosak vagyunk halogatni a hajunk ápolását, hiszen macerásnak tűnhet egy-egy pakolás elkészítése, és felkenése. Mi más lehet meggyőzőbb érv amellett, hogy mielőbb élj a számodra megfelelő természetes ápoló alapanyagok pozitív hatásaival, mint mikor fényesen és egészségesen csillan meg hajad fénye a tükörben, s végre elégedetten mosolyogsz vissza magadra! Szerintem megéri a befektetett erő a csillogó hajért és a boldog mosolyért!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése