2012. április 3., kedd

Tavaszi nagytakarítás a lélek oldaláról: megbocsátás


Ezer gyógyító sugarát ontja felénk a tavaszi nap, kényeztetve minket a hideg februári napok után. Hirtelen mindenki felélénkült, futna-szaladna a cirógató széllel, de sokan mégis csak döcögve haladnak. Szeretnéd tudni, hogy miért? Hiszen a benned felgyülemlett lelki és testi mérgek egyaránt a föld fogságában tarthatnak, azaz csak ólmosan mozog a tested, lassan forognak az agyad fogaskerekei, s a lelked is kissé bezártnak érzi magát, bármennyire is ragyog rád a nap.
Számtalan gyógyír létezik a test tavaszi nagytakarítására, de valahogy a lélekről mindig megfeledkezünk. Pedig jó, ha tudod és tudatosítod magadban, hogy együtt kell egyensúlyban tartanod a tested, a lelked és a szellemed! Ha most elhatároztad, hogy megszabadulnál testi-lelki mérgeidtől, tarts velem!
A szervezetedben minden méreganyagnak minősül, amit sejtjeid nem tudtak feldolgozni, befogadni, és felhalmozódva ott állnak tested valamely zugában. A méreganyag felhalmozódás mögött elsősorban a saját tudatod helytelen működése állhat. Minden olyan érzelmi vihar, konfliktus, amit még nem dolgoztál fel, csak szőnyeg alá söpörtél ott munkálkodik benned és lelki méregként megbombázva a tested, felborítva a helyes egyensúlyt megbénítja az öngyógyító mechanizmust, és ennek köszönhetően lelassul az anyagcseréd, a máj méregtelenítő funkciói elromlanak, csökken az életerőd és az immunitásod, s apránként felhalmozódnak a fizikai mérgek is a testedben. 
Személyes tapasztalásom ez a folyamat, hiszen én is ráébredtem arra, hogy nagy mestere vagyok a raktározás minden formájának. Az ember észre sem veszi, hogy mi mindent cipel lelke mélyén, csak azt látja, mikor már nem az az ember néz vissza a tükörből, akit ő ismert, illetve akit újra szeretne látni. Így mikor rájöttem arra, hogy nem tetszik az, aki visszanézett rám, apránként elkezdtem szembe nézni az elrakosgatott lelki mérgeimmel, melyeket szép „kockás bőröndökbe” helyeztem el a testem különböző bugyraiban. Nehéz menet nem mondom, de izgalmas és felszabadító, ahogy apránként megbocsátasz magadnak és környezetednek.
Honnan tudod, hogy Te is cipelsz nem kívánatos régi érzelmeket, irigységet, sértődést, dühöt? Például:
-       sokszor sírdogálsz
-       értelmetlennek tűnő dolgokon rágódsz
-       túl sokat töprengesz és aggódsz
-       úgy érzed haragszol a világra, vagy épp a világ haragszik rád
-       depressziós vagy, esetleg legyengült az idegrendszered
-       telve vagy félelmekkel
-       álmatlansággal vagy nyugtalansággal küzdesz
-       állandóan ugyanabba az élethelyzetbe kerülsz, és mint mókuskerékbe szorult lény küzdesz a mindennapjaiddal.

Ha legalább 3 igaz rád, érdemes elgondolkodnod és lépéséket tenned a lelki mérgeid elengedésére!
Hogyan teheted meg mindezt? A mérgeket nem elég a fizikai testedből kihajtani, mert a lelki problémák és okok nélkül újra és újra visszamérgezed magad. Akármilyen nehéz is, a megbocsátás az igazi gyógyír a lelkednek. De mi is a megbocsátás? Nem egy halkan kimondott szó, de nem is az mikor dacolva az érzéseiddel mégis szóba elegyedsz azzal, aki megbántott. Nem tudod elégetni tűz által a haragod, nincs rá varázs módszer, hogy hirtelen megszűnjön a benned bujkáló fájdalom, sértődöttség. A megbocsátás egy folyamat, mely során képes vagy visszanyerni szívedben a feltétel nélküli szeretet érzését magaddal vagy mással szemben.
-       Első lépésként fontos, hogy megértsd mi az, ami a fájdalmat, a félelmet, a haragot vagy a sértődöttséget okozza benned.
-       Ha felismerted, nevesítsd meg és különítsd el ezt az érzelmet a személytől, aki kiváltotta benned.
-       Ha sikerül különválasztanod, akkor képes vagy az embernek megbocsátani, és újra feltétel nélkül szeretni őt, hiszen nem Ő rá haragszol, hanem a tettére, vagy arra az érzésre, amit kiváltott belőled. Ehhez segítség: próbáld meg felülvizsgálni, hogy az adott konfliktusban mi volt a Te szereped, mi volt a partneré; ki milyen tévhitet, félelmet hordoz magában, amit ebbe a konfliktusba is bevetített; mi volt az a hozzáállás, ami az egészet tévútra terelte.)
-       A megbocsátásod alapja, hogy megértsd a lelki hátterét, a lelki okát a konfliktusnak. Felismerd a téves félelmeket és testi reakciókat.
-       Amint felismered benne a Te szerepedet is, és meglátod az összefüggéseket, képessé válsz megbocsátásra. Mind az okolt személy irányába, mind az esemény mögött álló érzelmeket és okokat, s ezután képes leszel arra is, hogy Te is megbocsátást nyerj, hiszen képes voltál tanulni a helyzetből, és képes voltál feloldani egy konfliktust magadban.
-       A folyamat zárásaként, ha már ismered a konfliktus mögött húzódó negatív érzelmeket, akkor képes vagy azokat pozitívval felülírni, semlegesíteni. Vedd sorba negatív érzéseidet és párosítsd egy kellemes, pozitív érzéssel, amit helyette szerettél volna érezni abban a helyzetben. Gondolatban játszd újra az eseményeket a pozitív érzelmekkel megtöltve.
Ha végig járod ezt az utat, nem marad benned tüske, nem rakódik le lelked egyetlen bugyrában sem, így testedet sem mérgezed tovább. Érdemes szépen végig venni az összes ilyen konfliktust, melyeket mélyen őrzöl magadban. Ideje, hogy helyükre pozitív érzések rakódjanak, melyek támogatják a lelkedet és a testedet is, s elhozzák számodra az egyensúlyt!  Ha sikerült végig venned érzelmi viharaid „szereplőit” segít egy meditáció is a megbocsátás folyamatában, az elengedésben. A meditációt egy korábbi bejegyzésemben megtalálod itt: http://nekedholfaj.blogspot.com/2011/01/kezd-tiszta-szivvel-az-ujevet.html
Újulj meg, érezd meg a feltétel nélküli szeretet összes örömét, és találd meg lelki egyensúlyod, ezzel biztosítva tested méregtelenítését is. Légy egész!


Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése