2010. október 28., csütörtök

Só, mi só – avagy a mese nem hazudik!

 „Volt egyszer egy öreg király, s annak három szép leánya. A fél lába már koporsóban volt a királynak, szerette volna mind a három leányát férjhez adni. Hiszen az nem is lett volna nehéz, mert három országa volt, mind a három leányára jutott hát egy-egy ország. Hanem amiképpen nincs három egyforma alma, azonképpen a három ország sem volt egyforma. Azt mondta hát egyszer a király a leányainak, hogy annak adja a legszebbik országát, amelyik őt a legjobban szereti.
     Sorba kérdezte a leányokat, kezdette a legidősebbiken:
     - Felelj nekem, édes leányom, hogy szeretsz engem?
     - Mint a galamb a tiszta búzát - mondá a leány.
     - Hát te, édes lányom? - kérdezte a középsőt.
     - Én úgy, édesapám, mint forró meleg nyárban a szellőt.
     - Na, most téged kérdezlek - fordult a legkisebbikhez -, mondjad, hogy szeretsz?
     - Úgy, édesapám, ahogy az emberek a sót! - felelt a kicsi királykisasszony.”

S talán emlékszel a mese folytatására, miszerint a legkisebb királylány szeretete bizonyult a legnagyobbnak, hiszen a király is rájött, hogy nélkülözhetetlen számára a só. Gondold csak végig, milyen ízűek ételeid só nélkül!? Tudjuk, hogy só és víz nélkül nincs élet, hiszen az emberi test két legfontosabb alkotó eleme.  Anno, a só lelőhelyeket katonák őrizték, hatalmas kincsnek számított, ezért is nevezték el fehér aranynak. Azonban mára a „fehér arany” helyett, sajnos „fehér mérget” fogyasztunk. Elgondolkodtál már azon, hogy mekkora a különbség, a természetes kristály só és a többség által fogyasztott finomított konyhasó között?

Földünkön nagy mennyiségben fordul elő só, ott van a tenger vizében, csakúgy minta a kőzetekben. Mindkettő értékes ásványi anyagokat tartalmaz az emberi szervezet számára. Sajnos a tengerek egyre szennyezettebbé válnak, ezért a tengeri só sokat veszített értékéből, de még mindig rendkívül hasznos. A kőzetekben fellelhető só a kiszáradt őstengerekből rakódott le. A kőzetek teljes védelmet biztosítottak, ezért az itt található só megtartotta teljes tisztaságát. Kitermelése természetes módon történik, emberek kézzel fejtik és törik a sókristályokat, ezért az ilyen módon kinyert só minden összetevőjét megőrzi, csakúgy, mint az ősidőkből származó, különleges, eredeti energetikai rezgését. A periódusos rendszerből 92 természetes elemet ismerünk, s az őstengerekből származó só ebből 84 elemet tartalmaz.

Ezzel szemben, a konyhai asztalra kerülő finomított só, összesen két elemből áll: Nátrium és Klorid. A kémiai finomítás útján az összes hasznos ásványi anyagot, nyomelemet eltávolítják a sóból, és csak egy idegen anyag marad belőle, melyet az emberi szervezet sejtméregként ismer fel, s védekezik ellene: kiválasztással, kikristályosítással. Fogyasztása során folyamatosan terhelés alá vonod vesédet és az összes kiválasztó szervedet. Ennek eredményeképpen a finomított só fogyasztás miatt testedben ödéma alakulhat ki, cellulit, magas vérnyomás, dehidratáltság. Ezért fontos az, hogy ésszel fogyaszd a sót! Figyelj a mennyiségre és a minőségre egyaránt!

Tudtad, hogy:
-       a szervezeted számára szükséges kristály só mennyisége: 3-5 gr,
-       egy átlagos ember napi 15-20 gr konyhasót fogyaszt el,
-       veséid egy nap alatt maximum 5-7 gr sót képesek kiválasztani,
-       a könny és a vér 1%-os sóoldat, ami megegyezik az őstengerek só-koncentrációjával,
-       a magzatvíz 37°C fokos 1%-os sóoldat,
-       a sós ízt az egész nyelveden érzed, a többi ízzel ellentétben,
-       só nélkül az agyad nem képes a gondolatok megformálására.

Ez a néhány érdekesség biztos elegendő ahhoz, hogy átgondold a só fogyasztásod. Ha teheted, a konyhasót mielőbb cseréld le jó minőségű, természetes tengeri sóra, vagy kőzeti sóra. Ilyen lehet például a Holt-tengeri só, a Himalájai só, vagy a Földközi- tengerből származó só.

Ha szeretnéd tudni, hogy milyen gyógyhatással bír a fehér arany, tarts velem a következő bejegyzésnél is, ahol praktikákat mutatok be a kristály só otthoni alkalmazásairól.
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi
Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése