2011. január 12., szerda

Ha-ha-ha... tüsszentés csavarná az orrodat…


Ha túl vagy a karácsonyi finomságokon, a lazító pihenésen, s még a mínuszokkal tarkított szerpentines szilveszteri bulin is nátha vagy megfázás nélkül, akkor igen csak szerencsésnek mondhatod magad. Ez a csípős hideg, a nagy szmog sajnos nem kedvez az egészségi állapotunknak, s egyre többen esnek ágynak. Tömegével fogynak a papírzsepik, nőtt az egy helyiségre jutó piros orrok száma, és hangos köhögések, tüsszentések zavarják meg a csendet.
Ha Te is úgy érzed, hogy nehezebben kapsz levegőt, ha tükörbe nézve az orrod inkább egy piros bohócorra emlékeztet, vagy a zsebkendő lett a legjobb barátod, akkor ideje, hogy összeszedd magad és megtegyél pár fontos „életmentő” lépést, hogy hamarabb legyőzd a megfázás tüneteit. Hiszen az újév mindig nagy hajtással kezdődik, mindenki beleveti magát a munkába, ilyenkor az irodák nyüzsgővé válnak, a vállalkozások elkészítik az éves stratégiát, mindenki átgondolja az ez évi terveit. S ez igencsak sok erőt, energiát és figyelmet igényel. Ehhez pedig egészség és energia kell!
A megfázás ellenszerei – a spájzból?!
Fokhagyma: Magas kén tartalma segíti a légzőrendszer tisztulását. Illóolaj tartalma orrdugulás esetén gyorsan újra levegőhöz juttat. Erősíti az immunrendszered, ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Enyhítheti a torokfájásod. Különösen, ha préselsz 2-3 gerezd fokhagymát, összekevered 2-3 kanál mézzel és ezt elkanalazod a nap folyamán (teheted vékony vajas pirítósra is, nagyon ízletes!). Csillapítja a köhögésed, s közben a bélrendszeredre is jótékony hatással bír. Rendkívül sok vírust és baktériumot képes elpusztítani!
Vöröshagyma: Vegyél egy hagymát magad elé és vágd nagyon apróra, így nemcsak a főételed alapját készítheted el, hanem ha jól belélegzed a hagyma illatát, máris tisztul a tüdőd, s az orrod, valamint a hörgők görcsét feloldja. Szintén magas kénvegyületekben, mely által csökkenti a gyulladásos folyamatokat. A köhögést, az asztmatikus tüneteket rendkívüli erővel csillapítja. Bátrak préseljenek hagymalevet és egy kis narancslevet, s ezt kortyolják el. A régi népi gyógyászat sokat emlegeti a hagymateát, amit szintén érdemes kipróbálni. Moss meg és vágj fel héjastul 2-3 nagy fej hagymát, és főzd 5-10 percig 1 liter vízben. Közben készíts egy kis karamellát. Cukrot (lehet barna cukor is) piríts le és a kész hagyma levével öntsd fel. Ezt próbáld melegen iszogatni!
Torma: A reszelt, friss torma csodálatosan csillapítja a köhögést, kitisztítja a légzőrendszert, nyugtatja a hörgőket és a testben felhalmozódott felesleges nyákokat kioldja. Ehetsz wasabi szószt, vagy rendes tormát, fogyaszthatod szendvicshez, vagy magában is, egy kis ecettel. A lényeg, hogy használd ki a torma erejét!
Sóoldat: Ha marón fáj a torkod, esetleg begyulladt a mandulád, gargarizálj sóoldattal. Langyos tisztított vízben oldj fel himalájai sót, és máris öblítheted a torkod. Enyhíti a fájdalmat és fertőtlenít.
Chilli paprika: A chilli ereje legyen Veled! Egy biztos, ha eszel egy kis chilli paprikát, nem fogsz fázni! Erősen megnöveli a belső hődet, segíti az izzadást. Kapszaicin tartalma a váladékokat megindítja, ezáltal tisztítja a légútjaid, s felszabadítja az orrodat. Felaprított chilli paprikát keverj össze egy kis mézzel. 2-3 óra pihentetés után kisebb kanállal eszegess ebből az elegyből. Fertőtlenít, melegít és még az orrodat is tisztítja!
Melegítő fűszerek – gyömbér, fahéj, curry-por: A melegítő fűszereket használhatod ételekbe, vagy teát is készíthetsz velük. Erősítik immunrendszeredet, melegítő hatásuk jól jön a megfázás tipikus reszketős-hideg rázós tüneteinél, valamint segítik az orr- és arcüreg problémákat. Erős baktérium és vírusölő hatással bírnak. A gyömbér csillapítja a köhögést és megszünteti a torokfájást. Forralj vizet, s tegyél bele kedvedre reszelt gyömbért, fahéj darabkát, szegfűszeget és valamilyen kedvenc teafüvedet.
Kedvedre és állapotodnak megfelelően kombinálhatod a fenti praktikákat, hogy minél előbb legyőzd a náthát, vagy a megfázás kellemetlen tüneteit. Közben, s gyógyulásod után se felejtsd el, erősíteni az immunrendszered. Ehhez segítséget találsz egy korábbi bejegyezésemben: itt.
Gyógyulj és figyelj egészségedre!
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi 
Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése