2011. január 31., hétfő

Kattog az agyad? Ideges vagy? - Stresszoldás Akupresszúrával


Te is úgy érzed, hogy egyre több elvárás nehezedik a vállaidra az élet minden területén? Hogy az ideális életben gondtalannak megálmodott gyermekkor sem telhet stresszes helyzetek nélkül? A fiatalok korán megtapasztalják a stresszt a suliban, a vizsgadrukkot. Tudásukat, képességeiket, szorgalmukat, készségeiket egyre gyakrabban mérik, összemérik, versenyeztetik, vizsgáztatják, eredmény alapján sorba állítják. Vagy elegendő egy kicsit bepillantani egy család életébe: bizonytalan anyagi helyzet, munkahelyi problémák, ezekből adódó türelmetlenség egymás iránt. A probléma, hogy ilyen helyzetekben azok a családtagok is egymásnak feszülnek, akik szeretik és féltik egymást, aggódnak egymásért, és akiknél nyugodtabb körülmények között nagy az egyetértés.

Szeretnéd, ha Te magad és szeretteid könnyedén kezelnétek a stresszes helyzeteket? Örülnél, ha a gyermeked laza magabiztossággal felelne az órákon és legjobb tudásának megfelelő, egyre sikeresebb dolgozatokat írna? Ha saját munkahelyi problémáid, kellemetlenkedő kollégád vagy lehetetlent követelő vezetőid sem hoznának ki a sodrodból?

A stressz kellemetlen hatásainak enyhítésére számos módszer létezik. Ilyenek például a nyugtató masszázsok, illóolajok, ízletes gyógyteák, jógagyakorlatok, tudatos légzés. Ezeket kiegészítve a lehetőségek széles palettájáról térjünk ki ma egy talán kevéssé elterjedt, a maga egyszerűségében meglepően hatásos módszerre, az akupresszúrára. Bemutatok neked egy pontkombinációt, amelyet ha megtanulsz, általa képes leszel az idegességet vagy a vizsgadrukkot csökkenteni, akár a munkahelyi stresszt oldani, hogy az így felszabadult energiát a probléma vagy a feladat eredményes megoldására fordíthasd, így szerezve sikerélményt magadnak, ami maga is további energiák forrása lesz.
 
Az akupresszúra az egyik legősibb és legjobban bevált természetes gyógymód, amely az évezredes kínai gyógymasszázsból fejlődött ki. Tulajdonképpen az akupunktúrás pontok masszírozását, ingerlését jelenti. S most nézzük a segítő pontokat:

Az idegesség és a stressz oldására alkalmazható pontok közül az első, az „Isteni kapu”, vagy Lélek kapu. Ezt a csuklóredő kisujj felőli oldalán, a borsócsontnál egy kis mélyedésben találod. Ezt érdemes úgy masszírozni, hogy a hüvelyk- és mutatóujjal csipkeded, morzsolod össze, gyengébben vagy közepes erősségű mozdulatokkal.

A másik pont, ami nagyon sokat segít ideges pillanatokban, esetleg szívszúrásnál, az immunerősítésnél már megismert „belső átjáró” pont. Közvetlenül hat a szívre és áthalad tüdőn. Ennek a pontnak az ingerlése serkenti a szív működését és a különböző tüdőbetegségeknél is jótékony hatása van. Segítheti a koszorúér működését, az asztmás rohamokat lecsendesíti, a szorongást megszüntetheti. Vizsgadrukk és stressz esetén kitűnő segítőnk és mindig kéznél van!

A harmadik segítőnk, a „Sekély tenger” pont, amely szintén a szívvezetéken található, a behajlított könyöknél a könyökredő singcsont felöli (könyök felé) végénél lévő mélyedésben található. Ezt is középerősen nyomkodhatod. Nyugtat és lecsendesíti az elméd.

Mindhárom pontot lehet akár 5 percig is dörzsölni, csipkedni. Fontos, hogy mindkét oldalon elvégezd a kiválasztott pont nyomkodását.
Ne felejtsd el megtanítani párodnak, gyermekednek, hiszen ez egy olyan egyszerű módszer amit, 2-től 100 éves korig bárki bármikor alkalmazhat! Próbáld csak ki! Ez a 3 pont abban is segít nyugtató hatása által, hogy könnyen elaludj, és nyugodt, pihentető alvásod során szebbnél szebbeket álmodj! Egészségedre!
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi
Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése