2011. február 9., szerda

Megvisel a köhögés? Csillapítsd egyszerűen


Nálad is kopogtatott az aktuális influenzavírus, vagy esetleg egy fránya megfázás, nátha szeretne bebocsájtást nyerni? Ha már be is engedted az ajtódon, remélem, hogy nem hagy maga után semmilyen kellemetlen „ajándékot”! Hogy ez a hívatlan-váratlan vendég mit hordoz a tarsolyában aminek tartalmát bőkezűen osztogatja? Levertséget, legyengült immunrendszert, izom vagy ízületi fájdalmat és a sok erőt követelő köhögést.
Gondoltad, hogy az is fontos, hogy éppen milyen típusú köhögés gyötör? Hogy minden köhögésnek sajátos enyhítési módja van? A szenvedő alanytól sok erőt követel ez a tünet, mégis, bizonyos esetekben akár hasznos is lehet. A köhögés fontos visszajelzést ad a hátterében meghúzódó betegségről. E kellemetlen tünet csillapítása általában a betegség kezelésének fontos része, de tudnunk kell, hogy bizony van olyan helyzet mikor a köhögés csillapítása hátrányos a betegség gyógyítása szempontjából, ezért kifejezetten tilos. A köhögés tulajdonképpen a szervezet természetes reflex folyamata a légutakban levő káros anyagok (váladék, por, füst, stb.) eltávolítása érdekében. A köhögés tulajdonképpen egy öngyógyító-önsegítő mechanizmus. Ezért csak óvatosan bánjunk a köhögéscsillapító gyógyszerekkel. 
A produktív (nedves) köhögés azt a célt szolgálja, hogy a légutakat megtisztítsa a különböző váladékoktól, lerakódásoktól. Ha ez a köhögés nem túl heves, görcsös, akkor érdemes a szervezetre bízni a folyamatot, hiszen a lényeg, hogy megszabadulj a lerakódott váladékoktól. Azonban ha ez túl heves, akkor szükség lehet a köhögés intenzitásának a csökkentésére, mert ez túlságosan igénybe veheti a beteg szervezetet, és akár szívgyengeséget is kiválthat, vagy felemelheti a vérnyomást. Fontos arra is odafigyelned, hogy ha érzed a rohamot, próbálj meg több apró köhintést megtenni, mellyel a váladékot betereled a légutak felsőbb rétegeibe, majd a végén egy erőteljesebb köhögéssel ezt a felszínre hozhatod. Érezni fogod a megkönnyebbülést! Milyen trükkökkel csillapíthatod a nedves köhögést?
-       Kakukkfű tea – nyákoldó és köptető hatású, ezért segíti a kiürülést, és a torokfájást is enyhíti. A benne levő anyagok nyugtatják a légutakat. Forralj fel 2-3 dl vizet, forrás közben tegyél bele 2 evőkanál kakukkfüvet (ha lehet frisset – de a szárított is megfelelő), pár pillanatig forrald, majd zárd el a gázt. 5 perc múlva leszűrheted, mézzel ízesítheted. A hársfatea szintén nyugtató hatással bír a köhögésre.
-       Mellkas borogatás disznózsírral – Nyugi ezzel a kalóriákat nem növeled, csak megnyugtatod a légzésed! Lefekvéskor a meleg, mézes kakukkfű tea elfogyasztása után kend be disznózsírral a mellkasod. tegyél rá egy puha törölközőt, vegyél fel egy meleg pulcsit és bújj a takaró alá. Ez a kezelés csillapítja a köhögést és feloldja a nyákot. 
-       Sós pára – Köhögés vagy nátha esetén oldj fel egy marék tengeri, vagy himalájai sót egy vödör vízben. Egy nagy fürdőlepedőt alaposan áztass be ebbe az oldatba, majd ha jól kicsavartad a rongyot, terítsd ki a szobában, akár a radiátorra, hogy a sós pára belengje a helyiséget. Ha megszárad, újra mártsd bele, s kezd újra a folyamatot. A párolgás következtében a levegőben nő a sótartalom, ennek köszönhetően a gyógyulási folyamatod felgyorsul, s még a szoba klímája is javul.
-       Forró vízben történő zuhanyozás oldja a nyákot, csillapítja a köhögést. Fontold meg a sok pihenést, ágyban, meleg helyiségben. Fogyassz elegendő folyadékot, főleg meleg, hurutoldó gyógyteák formájában.
A száraz (improduktív) köhögést mindenképp csillapítani kell, mert feleslegesen fárasztja a beteget. Általában torok kaparással és állandó irritációval jár.  Száraz köhögés mögött több ok állhat, ezért különböző módszerekkel lehet csillapítani:
-       Ha száraz a szobád levegője – a torok nyálkahártyája kiszárad, ezt kell nedvesíteni különböző módszerekkel. Itt is alkalmazhatod a sóoldatba mártott lepedő szobában történő szárítását. Vagy főzz egy kis kamillateát, tedd egy nagyobb tálkába és ezt párologtasd a szobádban. Fűtési szezonban erre mindig figyelj! Legyen mindig egy nedves törölköző a radiátoron! Kerülj minden száraz helyet, és fogyassz több folyadékot! Esetleg szerezz be egy jó párásító készüléket.
-       Megfázás, influenza, vírus okozta száraz köhögés
a)    Egy régi, jól bevált módszer sokat segíthet a légutakon. Forralj kamillateát, tegyél bele 1 kanál szódabikarbónát, majd tedd biztonságos helyre, hajolj fölé és egy nagy törölközővel borítsd be magad, hogy a párát belélegezhesd. Inhaláld be a gőzt néhány percig, hogy kitisztulhassanak a légutak és élvezd a kamilla fertőtlenítő hatását.  
b)    Száraz köhögésre keverj össze 2 kanál frissen facsart citromlevet, 1 evőkanál mézet és egy késhegynyi Cayenne borsot. A méz védi a torkod, és csökkenti az irritációt, a citromlé C-vitamintartalma segít az immunrendszer erősítésében, a Cayenne bors pedig serkenti e terület vérkeringését, s gyorsítja a gyógyulást. A langyos mézes víz is sokat segít, önmagában is.
c)    Homeopátiás szer: Droseria – kereklevelű harmatfű – kimondottan az „ugató” jellegű, szűnni nem akaró görcsös köhögésre való, mely különösen este, éjjel fokozódik, akár hányással is jár. A homeopátia rendkívül sok szerrel segíthet a köhögésed csillapításában, ha pontosan ismered köhögésed jellemzőit.
d)    Gyógynövényes készítmények – lándzsás útifű, gyógynövényes „kanalas” orvosságok, köhögés csillapító gyógyteák (martilapu, pemetefű, hársfavirág, fehérmályva) – ezeket a patikában vagy gyógynövényboltban megvásárolhatod.
e)    Illóolajok – inhaláláshoz, párologtatáshoz vagy krémbe keverve a mellkasra, torkodra kenve alkalmazhatod őket, de teheted az esti fürdővizedbe is. Ilyen segítő illóolaj lehet: eukaliptusz, erdei fenyő, kakukkfű, ánizs, borsmenta.
Vizsgáld meg köhögésed, s ha sikerül eldöntened, hogy melyik típusba tartozol, válassz kedvedre a lehetőségek közül. Természetesen, ha a köhögésed súlyosabb formát ölt (vérzéssel jár, súlyos hányással, stb.), akkor mindenképp fordulj orvoshoz egy alaposabb átvizsgálásért.
Remélem a fenti tippek segítségével, gyorsan és hatékonyan legyőzöd a köhögést, s mielőbb el is felejted ezt a kellemetlen, kéretlenül hátrahagyott „ajándékot”!
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi 
Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése