2011. május 15., vasárnap

Gyom, vagy ehető gyógynövény? – Csalán és a Pásztortáska

Rengeteg növényünk zöldell ilyenkor, melyeket gyomként kiírtunk, kiiktatunk a kertjeinkből, ahelyett, hogy megismerkednénk velük közelebbről, s a konyhai asztalra varázsolnánk őket kedves jóbarátként. Zöldellő kertünk sztárjai közül ma megismerkedhetsz a Csalán és a Pásztortáska jótékony hatásaival, s megtanulhatsz néhány finom receptet is, amivel elvarázsolhatod és egészségre nevelheted családtagjaid is.

CSALÁN (csolyány, csollán, csanál, csovány): 3. sztárunk a csípős csalán szintén gyomnövényként ismert, de nézzük csak meg közelebbről! Erdőn, mezőn, árokparton és a nedvesebb kertekben is fellelhető ez a csodaszer. Levelein található csípős kis csalánszőrök elsőre el is ijeszthetnek a szedésétől, de kérlek, ne hátrálj meg! Ha ezt a nehézséget legyőzöd rengeteg ásványi anyaghoz és vitaminhoz férhetsz hozzá. Érdemes megjegyezni, hogy a csalán csípése is egészséges. A római katonák hosszú csalánnal ütögették meg testrészeiket, egyrészről az égető, csípős érzés melegen tartotta a testüket, másrészről így védekeztek a hideg okozta ízületi fájdalmak ellen. Leveleit érdemes április-május hónapban begyűjtened és szárítani, ugyanezt a gyökereivel, tavasszal vagy ősszel kell megtenned. Nyár folyamán is szedhető a csalán, de mindig csak a friss hajtásait gyűjtsd be!

Levelei: Legismertebb hatása a vértisztítás. Az egyik legerőteljesebb és leghatékonyabb a tisztító növényünk. Vizelethajtó hatása miatt kedvelt a tavaszi böjtöknél, mely során felkészítheted a tested a téli álom után, a pezsgőbb napokra. Kitisztítja a veséket, a hólyagot és a teljes emésztőcsatornát. Ha hajlamos vagy vesekőképződésre, akkor is érdemes csalán teát fogyasztanod, hiszen ez kisöpri a vesékből a homokot, a köveket. Tisztító hatásának köszönhetően, a vér húgysav szintje csökken, ezért is hatékony a reumás, a köszvényes, valamint az ízületi panaszok esetén is. Szabályozza a vérnyomást, gyomorhurut ellen is harcba száll. Teájából készült borogatás vagy ülőfürdő enyhítheti az aranyeres panaszokat. Zsíros, korpás haj esetén mindenképp készíts belőle öblítő vizet, melyet hajmosás után önts a hajadra, s már ne is moss le róla, még a hajhagymákat is erősítik! Ha pattanásos a bőröd, keverj a fürdővizedbe egy liter csalán teát, és áztasd ebben testedet, meglátod, fertőtlenít, méregtelenít és a gyulladást is enyhíti. Vérzéscsillapító hatásáról is ismert. Ha megvágja gyermeked az ujját, nincs más teendőd, mint a friss csalánhajtásokat kicsit pépesíted, majd ráteszed a sebre, s pillanatok alatt megszűnteti a vérzést. Ebből a pépből készült borogatással remekül csillapíthatsz zúzódásból vagy ütésből eredő fájdalmat is. Magas A-vitamin tartalma által erősíti az immunrendszered, valamint ápolja a bőröd, serkenti a hormontermelést. Magas még a C- és K-vitamin tartalma, az antioxidáns és a klorofill tartalma is.
Gyökere: Szintén erősen tisztít, az immunrendszered stimulálja, a gyulladásokat csökkenteni képes. Legismertebb felhasználási területe a jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén ismeretes. Tisztító hatásának és béta-szitoszterin-tartalma miatt csökkenti a prosztata térfogatát, könnyíti a vizelést. 

Itt sem hagyhatjuk kis a finom recepteket!

Csalánpüré: Piríts le kis olajon csíkokra vágott baconszalonnát, majd tedd félre a ropogós darabkákat. Ezen az olajon a finomra vágott vöröshagymát is pirítsd le. Fél kilónyi durvára vágott fiatal csalánhajtást adj hozzá, sóval és szerecsendióval ízesítsd. Forgasd át az olajon, keverd össze jól a hagymával, tegyél rá egy kis fokhagymát is, s végül 2 dl vízzel vagy fehérborral öntsd fel, és kis lángon párold 20-25 percig. Besűrítheted zabpehellyel, esetleg pici tejszínnel. Isteni és zölden ragyogó pürével lepheted meg a családod! Feltétnek csak szórd rá a pirított baconszalonnát.

Csalános masnitészta: Főzd meg sós vízben a tésztát, és tegyél rá egy kis vajat és olívaolajat, hogy ne ragadjon össze. A csalánok friss hajtásait forró vízben hirtelen forrald át, és tedd hideg vízbe, így picit puhul és a csípőssége is megszűnik. A leveleket vágd fel csíkokra és tedd félre. Olajon párolj póréhagymát vagy lilahagymát, add hozzá a csíkokra vágott csalánleveleket, nagyon pici húslevet vagy fehérbort tegyél hozzá, ízesítsd fokhagymával, sóval, borssal, és sűrítsd be tejszínnel, vagy pehellyel. Add hozzá s tésztát, jól keverd össze, és tálaláskor a zöldcsoda mellé tehet pár szelet piros paradicsomot és reszelj rá kevés parmezán sajtot. Ezzel a különleges fogással elcsábíthatod szerelmedet is!

PÁSZTORTÁSKA (gezemice, isten táskája, palackfű, pásztorerszény): S elérkeztünk 4. sztárunkhoz, aki a kis táska alakú leveleiről kapta kedves nevét. Felleled az utak szélén, a végtelen mezőkön, a kertekben a fű között, a játszótereken, csak légy figyelmes és megtalálod őt is könnyedén. Fehér virágai apró ernyőt formálnak, így hívva fel figyelmedet magára és értékeire. Őt is érdemes április-május környékén begyűjteni, és szárítani vagy frissen fogyasztani. Figyelj itt is arra, hogy ne poros utak mentén juss hozzá!
Fogyaszthatod gyógyteaként, napi 3 x 1 csészével. Nincs más dolgod, mint 1 kanál szárított pásztortáskát 10 percig áztass forralt vízben. Naponta 2 csészével fogyaszthatunk. Lassan kortyolva szabályozhatod vérnyomásod, vizelethajtásban segítségedre lehet. Vérzéscsillapító hatásáról a legismertebb ez a kis növény. Akár orrvérzésről legyen szó, vagy erős menstruációról, de még a bélvérzéseknél is jó segítőd lehet. A magas és az alacsony vérnyomás beállításához is használhatod. Magas kálium tartalma miatt erősen vizelethajtó és tisztító hatású.  A klimax kellemetlen tüneteit is csökkenti már pár hét fogyasztás után. Aranyér okozta vérzések esetén az ülőfürdő használat javallt. Kismamák és várandós anyukák ne fogyasszák!

Egészséges finomságok pásztortáskából

Pásztortáska-főzelék sóskával: Pásztortáska leveleit és sóskát 1:1 arányban kevés zsíron, fedő alatt párolj puhára, szórd meg liszttel, és öntsd fel egy kis húslével. 1 pohár tejfölt és néhány szétnyomott, főtt burgonyát adj hozzá. Színes borssal, pici kaporral, kevéske barna cukorral ízesítheted. Tükörtojás szuper feltét lehet mellé!

Saláta: a friss és fiatal növények virágát és leveleit bármilyen salátához hozzá teheted, picit borsos íze a rukkoláéhoz hasonlít.  

Érdekesség: Kínában élelmezési céllal termesztik, hiszen a pásztortáska leveleit forró olajban kisütött ínyencségként fogyasztják.

Még számtalan gyomnövényként ismert növényünk van, ami a megmentésedre vár, s arra, hogy segítsen gyógyhatásával az életeden. Járj nyitott szemmel, ismerkedj a kertedben lakó növényekkel! Tudj meg róluk többet, s élj ezzel a tudással, hogy mindig legyen friss és zöldellő finomság az asztalodon! Egészségedre!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése