2011. május 9., hétfő

Gyom, vagy ehető gyógynövény? – Sorozat a kertünkben zöldellő segítőkkel, receptekkel 1. rész

A vidéki házunk környékén lépten-nyomon zöldellő gyomokra bukkanok, melyek hozhatnának akár bosszúságot is, de igazából csak mosolyt csalnak arcomra. Hiszen amit sokan gyomként kitépnek és kidobnak, igazából aranyat érő gyógyító növény. Szeretnél megismerkedni a leggyakoribb ehető és gyógyító gyomokkal, melyet Te is bátran leszedhetsz kertedből vagy az erdei, mezei séták során? Most induló sorozatban elhozok neked a 4 sztárt, melyeket könnyen felismerhetsz és bátran fogyaszthatsz. A 4 sztár nem más, mint a Gyermekláncfű, a Tyúkhúr, a Pásztortáska és a Csalán. Nézzük sorra, hogy miben is segíthetnek, és milyen finomságot készíthetsz belőlük!

GYERMEKLÁNCFŰ (pitypang, kutyatej, bimbófű, kikirics): Ez az ezer néven ismert sárgán rikító kis virág sok örömöt hozott már a gyermekéveinkben, amikor koszorút fontunk belőle, vagy épp elfújtuk a már pitypanggá alakult milliónyi kis fehér ejtőernyőst kedvenc barátunk felé. A legtöbb országban vadon burjánzik, de Európában több helyen gyógyászati célból is termesztik. Tavasszal és ősszel gyűjtheted a gyógyászati célokra, gyökerét inkább ősszel. Az egész növény értékes, a virágzata, a levelei és a szára, valamint a gyökere is. Mit mire használhatsz?

Gyökere: a gyermekláncfű gyökere nyersen, vagy szárítva, esetleg teaként is fogyasztható. Erősíti a májat, és elősegíti az emésztést, élénkít. Keserű értékes anyagai májgyulladásra és az epebántalmakra gyógyír, valamint a magas ösztrogén szintet szabályozza. Erősen vizelethajtó és izzasztó. Vértisztító hatása miatt jó a reumatikus panaszokra, az ekcémára és a köszvényes betegségekre. Segít a havi ciklusnál jelentkező emlőfájdalom ellen is. A gyökérből készült teával borogatást készíthetsz a sajgó ízületeidre.

Levelei: zöldes, fényes lándzsa alakú leveleiből finom salátát is készíthetsz. Nyersen is fogyaszthatod és teát is készíthetsz belőle. Remek vizelethajtó hatása van, segíti a máj és a vese működését. A legtöbb vízhajtó kihajtja a szívműködéshez elengedhetetlen káliumot a szervezetből, azonban a pitypang visszatartja és pótolja a káliumot, s csak a feleslegesen felszaporodott vizet hajtja el. Gazdag forrása az A-, a B-, a C- és a D-vitaminoknak.  Magas a vas, a szelén, a cink és a mangán tartalma is. Ha küzdesz a kilókkal, akkor segítségedre lehetnek e zöld levelek, hiszen a szénhidrátbontó enzimek termelődését segítik, így tested kevésbé tárolja a zsírokat. A vércukorszintet is hatékonyan szabályozza. Hüvelyi gombafertőzés esetén szárított leveleiből ülőfürdőt készíthetsz.

Virága: A Kikirics virága bimbós formájában a legfogyaszthatóbb. Frissen salátákba keverve, vagy párolva is kitűnő hatással bír. Máj működését serkenti, sárgaságnál is használható. Szintén vizelethajtó.

Szára: Friss szára epekőhajtó, és epebántalmakat segítő. Rendkívül sok a vitamin és az ásványi só tartalma, ezért anyagcsere betegségekben fontos segítő. Sárgaság és léppanaszok esetén is gondolj erre a zöld és lédús szárra. Friss szárból 3 hetes kúrát tartva megszabadulhatsz a nyirokcsomó duzzanatoktól, s a fájó reumától is. Ha nagyon levertnek érzed magad, esetleg túl sokat betegeskedtél, e friss szárból 2 hetes kúrát érdemes végezned, meg fogsz újulni! Csak rágj el belőle néhányat minden nap, kicsit keserű, de épp ebben van az értéke!

Ellenjavallat: epegörcs, gyomorfekély, epevezeték elzáródás, nyombélfekély a vérhígító hatás miatt, az esetleges belső vérzések elkerülése végett.
Ez a vidám színű növény fokozza a tisztánlátást, őszinteségre serkent, májregeneráló hatása miatt fékezi az indulataidat, érzelmi terheket leveszi rólad. Segít a korlátozó élmények feldolgozásában, elengedésében is.  Erőt ad ahhoz, hogy változtass életeden! (Forrás: Pötipte)

 Milyen finomságot készíthetsz a Kikiricsből?

Pitypangpüré: A lándzsaleveleket sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesített vízben főzd pár percig, lecsepegtetés után vágd apróra.  Vajon párolj hagymát, fokhagymát, erre szórd rá az apróra vágott leveket, párold őket úgy, hogy közben húsleves levét adagolsz hozzá. Liszttel behabarhatod vagy tejszínnel sűrítheted. Ízesítsd szerecsendióval, színes borssal. Isteni és egészséges is!

Gyermekláncfű bimbó-saláta: A bimbózó virágzatot szedd le, hosszában vágd őket kettőbe, háromba, ízesítsd csipet cukorral, sóval, színes borssal. Vágj nagyon vékonyra póréhagymát, esetleg lilahagymát és ezt is tedd hozzá. Pici olajon süss ropogósra néhány szelet csíkokra vágott angol szalonnát. A visszamaradt forró olajra önts egy kis balzsamecetet, forrald fel és tedd hozzá a már összekevert alapanyagokat. Az egészet tedd egy szép tálkába, keverd hozzá a ropogós angolszalonnát, s még vághatsz hozzá kemény tojást és friss paradicsomot. Fincsi lesz, próbáld ki!

Kikirics szirup: Főzz puhára 4 marék friss pitypangvirágzatot 2 l vízben. Szűrd le, majd a forró lébe, tegyél hozzá 1,5 kg cukrot és facsarj bele 2 citrom levét. Folyamatosan kevergesd és főzd a tűzön, amíg be nem sűrűsödik. A szirupot üvegekbe töltheted és zárd le őket. Mézszerű és ízű sűrítményt kapsz, amit reggelik ízesítéséhez, vagy sütikhez is használhatsz.  

TYÚKHÚR: (csillaghúr, madárfű, libafű, tyúkbegy, pipehúr) 2. sztárunk az apró levelű földön elterülő tyúkhúr. Ő is friss zöld színével és csillag alakú fehér virágával boldogít minket a mezőkön, árokpartokon és a kertekben is. Tavasztól késő őszig folyamatosan újra zöldell, így mindig találhatsz zsenge hajtásokat. Ne gyomláld ki mindet, kerüljön a konyhai asztalodra is! Bioboltok polcain egyre sűrűbben látok tyúkhúrt, de szerintem elegendő, ha egy tiszta területről te magad gyűjtöd össze, csak ne keverd össze a hasonló alakú, de kék virágú mérgező mezei tikszemmel!

Szára, levele: Köhögésed csillapíthatod a belőle készült teával. Az epe- és a veseműködést elősegíti, a köveket feloldja. Nagy kincs magas koleszterinszint esetén, hiszen pár hétig fogyasztott tyúkhúr tea teljesen normalizálja (a vérben levő koleszterint csökkenti). Érdemes reggel éhgyomorra fogyasztani a teát. Vizelethajtó hatása is kiemelkedő. Ha kiszáradna túlságosan a bőröd, a tikhúrból készült teával borogasd. Gyönyörűen felpuhítja a bőrt. Sebkezelésre, repedésekre kitűnő. Magas a C-vitamin tartalma, így az immunrendszered erősíti, s nátha esetén sokat erősít a szervezeteden. Légúti és húgyúti fertőzéseknél is jóbarátod lehetne. Gazdag klorofillban, így ne hagyd ki a lúgosítás során.

Készíts belőle finom és egészséges eledelt!

Friss tyúkhúr saláta: reszelj le uborkát, picit sózd és borsozd meg, vágj apróra egy csokor csillaghúrt, szórd ezt is az uborka mellé. Keverd össze alaposan. Ízesítheted fokhagymával, kaporral, pici joghurttal vagy olívaolajjal. Melegszendvics mellé, vagy tepsis krumpli mellé kiváló!

Tyúkhúrfőzelék: Piríts le vajon egy kis szalonnát és hagymát. Apróra vágott tyúkhúrt is add hozzá, sóval, szerecsendióval ízesítsd.  Párold kb. 15 percig, majd kevés vízzel vagy fehérborral öntsd fel. Besűrítheted kevés liszttel, vagy tejszínnel. Pirított dió-, illetve manduladarabokkal ünnepivé varázsolhatod, de tálalhatod pirított burgonyával is.

Mi is a gyom? Ugye máris megkérdőjelezhető, hogy ezek a gyomként kezelt és „üldözött” növények miért nem szerepelnek többször az étrendedben? Remélem, hogy más szemmel nézed ezután a friss zöld lándzsalevelű pitypangot és a kis apró, kerek levelű tyúkhúrt. Legközelebb megismerkedhetsz a pásztortáskával és a csalánnal, valamint a belőlük készíthető egészséges finomságokkal is.

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése